"Odnosi CG i Kosova za primjer"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković doputovao je danas popodne u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu na poziv kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, ocijenio je da su odnosi sa Crnom Gorom odlični.

"Ovo je posjeta koja pokazuje da narodi Crne Gore i Kosova nijesu samo susjedi, već narodi koji se vole i žele da napreduju u evroatlanskoj prespektivi", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare sa premijerom Markovićem u Prištini.

Marković je poručio kako mu je čast što je u Prištini i može u ime Vlade Crne Gore, da potvrdi snažno prijateljstvo dvije države.

"Želimo da dobre odnose unaprijedimo u korist građana Crne Gore i Kosova, želimo da podržimo Kosovo na evroatlanskom putu. Želimo i dobru ekonomsku saradnju i želimo da svoje iskustvo podijelimo s vama", rekao je Marković.

Premijer je poručio kako vjeruje da će ubrzo biti obezbijeđena i pozicija crnogorske zajednice u Ustavu Kosova.

"Sa Kosovom nemamo problema, imamo otvorenih pitanja, ali vjerujem da ćemo naći odgovore. Crna Gora je okončala proces razgraničenja i želimo da, kao dobar susjed, pomognemo da se to pitanje riješi. Ne želimo da nas razlike povedu u problem ,tražićemo najbolje rješenje. Nijesmo tu da odugovlačimo, mi smo odgovorni ljudi", rekao je Marković.

Haradinaj je kazao da u skupštini Kosova postoji dobra volja za rješavanje pitanja demarkacije s Crnom Gorom. Za njega su i crnogorski oficiri u sastavu KFOR-a dobrodošli.

Izvor:rtcg