Prilike za ulaganja u infrastrukturu i znanje

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se danas sa predstavnicima hrvatske kompanije Končar, predvođene predsjednikom Uprave Gordanom Kolakom, i razgovarao o prilikama za ulaganja u energetski sektorsaobraćaj ali i u obrazovanje i stručno usavršavanje mladih.
 
„Crna Gora je ostvarila respektabilne stope ekonomskog rasta u prethodne tri godine. Unaprijedili smo poslovni ambijent i kontinuirano radimo na poboljšanju efikasnosti javne administracije. U energetici smo napravili zaokret ka obnovljivim izvorima energije i tu imamo ogroman potencijal za održiv razvoj ali i značajne investicije koje se realizuju“, kazao je premijer Marković.
 
Govoreći o svojoj kompaniji, Kolak je kazao da postoji već 99 godina, posluje u više od 50 zemalja svijeta, a u Crnoj Gori je prisutna gotovo sedam decenija. Končar je, kako je kazao predsjednik Uprave, zainteresovan za snažnija ulaganja u revitalizaciju infrastrukture u hidroenergetskim objektima te da nastoje da ojačaju strateška partnerstva sa crnogorskim kompanijama. 
 
Končar takođe želi da doprinese i u oblasti prenosa i distribucije električne energije, željezničkog transporta i infrastrukture, a iskustvo imaju i u području istraživanja i razvoja, ICT-a i digitalizacije tako da su i to sfere u kojima su izrazili spremnost za saradnju. 
 
Predsjednik Marković je dodao da je investicioni ciklus u crnogorskoj energetici u narednih pet godina procijenjen na preko 300 miliona eura. Premijer je precizirao da je prisustvo velikih i uspješnih kompanija, kakva je i Končar, za Crnu Goru važno ne samo zbog novca već i zbog znanja koje na taj način dolazi. 
 
U tom kontekstu, na sastanku je razgovarano o mogućnostima obuke i prakse za studenate i inžinjere iz crnogorskih kompanija.
 
 
Saopštenje i foto: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE 
 
Tekst objavila: Sanida Kajević