"CG ima pravo na autokefalnu crkvu"

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ničim ne ugrožava svetinje bilo koje crkve, ili vjerske zajednice, i njih će i dalje koristiti vjernici, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu sarajevskoj TV "Face".

Predsjednik je ocijenio i da Crna Gora, kao i sve ostale države, ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu.

Đukanović je naglasio da je Zakon dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrijednosti.

Ni po čemu, kako navodi, ne ugrožava ni slobodu vjeroispovijesti, niti svetinje crkve, ili bilo koje druge vjerske zajednice, pa ni SPC.

"Raspoložen sam, u svakom trenutku da pred licem javnosti sa bilo kim ukrstimo argumente i to sam u nekoliko navrata već radio, i da zaista vidimo da li ima ikakvog osnova, strah, makar bilo kog pojedinca, ne samo SPC, da država nekim svojim zakonom ugrožava njihova vjerska prava i slobode. Kada bih čuo jedan takav argument, vjerujte sugerisao bih i Vladi i Parlamentu da ispitamo svoje rješenje. Ne, ubijeđen sam da smo u četvorogodišnjem radu u Crnoj Gori i u četvorogodišnjim konsultacijama sa vrhovnim pravnim autoritetima u Evropi, na čelu sa Venecijanskom komisijom sagledali svaki aspekt te materije, da smo napisali jedan moderan i liberalan zakon, koji zaista u punoj mjeri štiti vjerske slobode", kazao je Đukanović.

On je naveo da manipulacija, u vezi sa zakonom, još traje.

"Ljudi kroz novoustanovljene protesne litije protestuju protiv državne politike Crne Gore i riječ je o jednom pitanju koje nije crkveno, po meni nije više ni pitanje odnosa države i crkve. Ja bih rekao, strogo političko pitanje, i na toj političkoj platformi danas su upregnuti interesi raznih struktura koje djeluju protiv države Crne Gore, i protiv njenog građanskog koncepta", kazao je Đukanović.

Dodao je da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava o Crnu Goru od vremena aktuelnog predsjednika i političke garniture u Beogradu, nego je, kako navodi, to jedna pojava koja traje vjekovima.

Velikosrpski ideolozi, navodi Đukanović, shvatajući da je Kosovo izgubljeno višedecenijskom pogrešnom politikom Beograda, pokušavaju da pronađu supstitut za projekat Velike Srbije.

"Republika Srpska je nešto što im prvo pada na pamet, ali po mojoj ocjeni, to ne zadovoljava njihove apetite. Republika Srpska sa Crnom Gorom bi mogla biti odgovarajuća kompenzacija za ideologe i realizatore politike Velike Srbije u našem regionu", rekao je predsjednik.

Izvor:rtcg