Zakon o slobodi vjeroispovijesti temeljeno pripreman

Demokratska partija socijalista (DPS) ima vrlo jasnu namjeru da obezbijedi bespogovornu orijentaciju onoga što su ustavna opredjeljenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve od države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti, saopštio je lider te stranke Milo Đukanović.

Đukanović je, na sjednici opštinskog odbora DPS-a Tivat rekao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, temeljno, dugo i kvalitetno pripreman duže četiri godine, uz javne rasprave i da se tim aktom mijenja zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti.

On je naveo da je manipulacija da se zakonom nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), što je, kako je rekao, apsolutna neistina.

"Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)", rekao je Đukanović i dodao da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

"Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC", kazao je Đzkanović.

Prema njegovim riječima, odluka je bila politička - nestala je država. "Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno", istakao je Đukanović.

On je kazao da u svim temeljnim dokumentima očigledno je da je imovina koja je data na korišćenje CPC bila državna. Đukanović je rekao da tamo eksplicitno stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa.

On je naveo da u periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom.

Đukanović je kazao da kada je ustanovljeno kasnije o čemu se radi, pokrenut je postupak vraćanja imovine onome kome pripada.

"Ne može biti riječi zaista ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve,“ rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je manipulacija tvrdnja da neko želi da turistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

"To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel.

Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji,“ poručio je Đukanović. On je naveo da nema pomena o tome da se želi uzeti imovina od SPC i dati CPC, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori.

„O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u CG, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove", rekao je Đukanović.

On je kazao da je na Balkanu uvijek bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi. "Naspram toga u Crnoj Gori imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za Crnu Goru, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006. godine", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore ima duboka, istorijska ukorijenjena podjela. 

Đukanović je rekao da su razmišljajući kako prevazići taj problem, kao odgovorna vlast smatrali da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva.

"I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

 

Izvor:MINA