Izjava Vučića narušava autonomiju Mitropolije, ide na ruku režimu Crne Gore

Izjava predsjednika Srbije je politički štetna jer narušava borbu koju Mitropolija crnogorsko-primorska SPC vodi protiv aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti – rekao je advokat Dragan Šoć.

Aleksandar Vučić je ranije saopštio da „samo molim Srpsku crkvu da na to obrati pažnju, da nam neko ne bi rekao da naši manastiri pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i nekim drugim eparhijama, za koje je pitanje da li ih neki uvijek vide u okviru SPC”.

„Prije svega govorim o ljudima iz crnogorskog režima. Dakle da bude sasvim jasno, da je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sjedištem u Beogradu”, rekao je Vučić.

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Dragan Šoć je za „Radio Slobodna Evropa” kazao da „Vučićeva izjava na neki način otvoreno ide na ruku glavnoj tezi vlasti u Crnoj Gori, a to je da je navodno Pravoslavna crkva u Crnoj Gori oličena u Mitropoliji i drugim eparhijama, kako oni to kažu infrastruktura Srbije i nekih velikosrpskih pretenzija”.

„Vučić pokušava da porekne bilo kakvu pravnu i suštinsku autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske”, tvrdi Šoć.

On ocjenjuje da Vučić „želi da predstavi da je potpuno nevažno šta misli mitropolit crnogorsko-primorski i drugi episkopi koji djeluju na području Crne Gore, a da jedina adresa za razgovore vezane za Zakon i imovinu jeste Patrijaršija u Beogradu, što naravno nije tačno”.

„Ne okrivljujem ja Vučića za loše namjere, nego prosto mislim da bi, prije nego krene sa takvim izjavama, trebalo dobro razmisli o tome kuda one vode”, rekao je Šoć.

 

Izvor:AntenaM