Joković sumnja da će tehnička vlada biti formirana

Socijalističaka narodna partija nema povjerenja u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Predsjednik te partije Vladimir Joković kazao je u intervjuu za Radio Crne Gore da je taj odbor formiran na sumnjiv način i da veći dio opozicije u njemu nema svoje predstavnike.

"Ulazimo u ozbiljan cajtnot. Mislim da predstavnici Demokratske Crne Gore nijesu sposobni da privole vlast na promjenu izbornog zakonodavstva koja bi grantovala fer uslove. Samo je jedinstvena opozicija mogla da izdejstvuje minimume ispod kojih ne bi trebala da izlazi na izbore", kazao je Joković.SNP traži brisanje fantom birača kojih, kako su kazali, ima između 40 i 60 hiljada, vraćanje poslaničkih mandata partijama, i da stranke manjinskih naroda moraju osvojiti makar 4 i po hiljade glasova za poslanički mandat.

Zbog činjenice da se Demokrate jasno ne zalažu za formiranje tehničke vlade Joković je skeptik da će biti formirana.

"Mi smo imali jasnu poruku od komesara Johanesa Hana koji nam je rekao da ne može uticati na razjedinjenu opoziciju, da treba da se objedinimo, odredimo jednog predstavnika sa kojim će imati komunikaciju, a da će oni sve učiniti da dodje do fer i slobodnih izbora.

Problem je što opozicija nije smogla snage da se ujedini a jedan od razloga je jednostrano učešće Demokrata u odboru za reformu izbornog zakonodavstva i dogovor sa DPS-om iza leđa opozicije. U ovom trenutku smo mnogo dalje od tehičke vlade nego prije godinu", kazao je Joković.

 

Izvor:rtcg