Interes Njemačke da Crna Gora bude dio EU

Njemačka veoma cijeni i podržava istrajnost Crne Gore u vođenju proevropske politike na Zapadnom Balkanu, saopšteno je u Berlinu tokom susreta potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa visokim zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Savezne Republike Njemačke.

Pažin je izrazio poštovanje za strog, ali pravičan pristup Njemačke politici proširenja Evropske unije, dodajući da ovakav principijelan stav Berlina predstavlja ohrabrenje Crnoj Gori da će njen dalji napredak ka punopravnom članstvu u EU biti zasnovan na realnom vrednovanju ostvarenih rezultata.

U razgovoru sa predsjednikom Odbora za EU poslove njemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom i članovima Odbora, potpredsjednik Pažin je ukazao da Crna Gora može Evropskoj uniji poslužiti kao primjer uspješnog usvajanja evropskih vrijednosti i pravila u regionu Zapadnog Balkana.

“U tom kontekstu, podsjetio je da je Crna Gora danas punopravna članica NATO, lider u procesu evropskih integracija i jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija”, navodi se u saopštenju.

Krihbaum je saopštio da Njemačka ima veliki interes da Crna Gora nastavi put ka članstvu u Evropskoj uniji.

„SR Njemačka podržava Crnu Goru na njenom putu ka EU. Mi želimo da Crna Gora uđe u EU i postignut je napredak u brojnim oblastima.

Naravno još nijesmo stigli do cilja i naravno ima mnogo toga da se uradi. Ali i naša savezna kancelarka Angela Merkel je u protekloj godini imala veoma konstruktivan susret sa Vašim premijerom Markovićem kada se, naravno, radi o borbi protiv kriminala ili korupcije.

Mi ovdje smo veoma odlučni, isto kao i Vlada Crne Gore. Mi imamo veoma partnerski, veoma prijateljski odnos i to će se sigurno nastaviti i u budućnosti,“ naglasio je Krihbaum.

 

Izvor:RTCG