Brajović otvorio skup SB o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici Završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija.

Riječ je, kako je saopšteno, o trodnevnom događaju  u organizaciji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, i Svjetske banke, koja pruža platformu stručnjacima iz parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija kako bi, između ostalog razmijenili prakse i saželi strategije i tehničke pristupe u jačanju međusobne saradnje. 

 Brajović je u izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu, kao i doprinos Svjetske banke i njihovih eksperata, koji u kontinuitetu pružaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u brojnim oblastima.

Govoreći o saradnji Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije,  Brajović je rekao da je dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima.

Regionalna radionica u organizaciji Svjetske banke i podršku Povjereničkog fonda jačanja odgovornosti i fiducijarnog okruženja (SAFE), koji su osnovali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Evropska komisija, nastavak je regionalne konferencije Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i vrhovnih revizorskih institucija, održane u maju 2019. u Tirani.

Na otvaranju današnjeg skupa govorio je takođe šef kancelarije Grupacije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Emanuel Munjoz Salinas, uz moderiranje višeg specijaliste za upravljanje iz Grupacije Svjetske banke Mičela O’Brajena.

 

Izvor:AntenaM