Sinđelić će biti izručen Hrvatskoj

Ministar pravde Zoran Pažin donio je danas rješenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji, saopšteno je iz Vlade.

Kako poručuju iz Vlade, odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje.

Prethodno su, kako podsjećaju u Vladi, takođe, nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan.

"Današnja odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji", poručuju iz Vlade.

Podsjetimo Sinđelić je u Hrvatskoj, osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva.

 

izvor:rtcg