Spustiti tenzije i vratiti se dijalogu

Za proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) biće važno da se u državi spuste tenzije i da se vrati političkom dijalogu u parlamentu, gdje je i mjesto za tako nešto, smatra portparolka Evropske komisije (EK), Maja Kocijančić.

Ona je u razgovoru za Dojče Vele, komentarišući progres zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU, kazala da će upravo ova godina pružiti jedinstvenu priliku da Zapadni Balkan napravi korake koji će ga nepovratno približiti EU. “Kako bi to postigli, zemlje regiona moraju najviši prioritet da daju neophodnim reformama u oblasti vladavine prva, pravosuđa i osnovnih prava”, rekla je Kocijančić.

EU, kako je dodala, neće praviti kompromise oko kriterijuma za članstvo, prenosi Pobjeda. Ona je objasnila da u EK trenutno rade na dva dokumenta koja se odnose na Zapadni Balkan.

“Prvi je nova strategija koja bi trebalo da bude predstavljena u februaru, dok je za april planiran redovni godišnji 'paket proširenja' koji bi trebalo da da presjek stanja svih zemlja u procesu evrointegracija i preporuke EK kako i šta dalje sa svakom od njih”, precizirala je Kocijančić.

Izvor:RTCG