Bugarska da osnaži politiku proširenja

Bugarska, koja od početka godine predsjedava Evropskoj uniji, ima dosta mehanizama u rukama da se bori za snažniju politiku proširenja i da nešto konkretizuje na tom planu.

To je, gostujući u Dnevniku TVCG, ocijenila bivša ministarka evropskih integracija i profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović.

Bugarska je, kako navodi, zemlja koja razumije šta znače mjerila, višegodišnje pregovaranje i borba za ravnopravni tretman država koje su unutar i onih koje ulaze u EU.

"Mislim da taj veliki samit EU koji je najavljen za 17. maj svakako je za nas vrlo važan datum i samim tim ono što će biti u dokumentima da mi kao zemlja ozbiljno prihvatimo, kao narednu agendu koju treba ispuniti.", rekla je Đurović.

Ona je kazala da se sa nestrpljenjem očekuju ocjene koje će naći u aprilskom Izvještaju o napretku zemalja u procesu integracija. "Dosta je vremena prošlo od novembra 2016.

Dosta se dešavalo po pitanjima svih kriterijuma pristupanja - političkog, pravnog, ekonomskog i administrativnog", rekla je Đurović.

Izvor:RTCG