Od legalizacije najmanje 40 miliona

Pripreme za ovogodišnju turističku sezonu su u toku, a najveća novost je skoro usvajanje strateškog plana, koji će definisati prioritete u promociji narednih pet godina, najavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

"Kroz ovaj dokument razradićemo i predloge modela transformacije lokalnih turističkih organizacija u organizacije za upravljanje destinacijom, a radićemo i na modelu privatnojavnog partnerstva kako bi turistička privreda aktivnije učestvovala u promociji Crne Gore kao turističke destinacije", rekao je Radulović Pobjedi i najavio smanjenje sive ekonomije u ovoj oblasti, zahvaljujući zakonima o turizmu i o planiranju i izgradnji.

Na pitanje kako ocjenjuje proteklu 2017. godinu, Radulović je kazao da je bila rekordna po svim parametrima.

"Za prvih devet mjeseci prihod je bio 900 miliona, kao cijele 2016. godine, a inicijalne procjene govore nam da ćemo se primaći ili dostići milijardu eura. Po izvještajima lokalnih turističkih organizacija prvi put u istoriji imali smo skoro dva miliona turista, a i sezona je produžena, jer smo prve organizovane grupe imali u martu. Tome je doprinijelo mnogo faktora, a u prvom redu kontinuirani rad, poboljšana avio-povezanost, povećanje i poboljšanje smještajnih kapaciteta", kazao je Radulović.

 

Izvor:RTCG