Raonić: Daleko smo od finalne faze izbornih zakona

Izmjene i dopune zakona, koje se rade u radnim grupama Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, daleko su od finalne faze, saopštio je izvršni direktor Građanske alijanse i pridruženi član tog skupštinskog tijela, Boris Raonić.

On je za Pobjedu rekao da su jedino spremne radne verzije medijskih zakona, koje je pripremala Vlada i za koje se očekuju mišljenje međunarodnih organizacija i javne rasprave.

Raonić je rekao da je nesmotrena izjava predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da je privremeni odbor pripremio najveći dio izmjena i dopuna, doveo do intenziviranja rada u podgrupama.

“Situacija je daleko od finalne faze. Zakoni, pogotovo oni za koje je potrebna dvotrećinska većina, sve i da jesu spremni, ništa ne bi značilo, jer je potrebno političko usaglašavanje, prije normiranja”, istakao je Raonić.

Prema njegovim riječima, urađena je analiza uporedne prakse, formiran stručni tim za podršku i njihovo dodatno obrazovanje i uspostavljen sistem koordinacije.

“Sada je ključno kako doći do dijaloga koji bi trebalo da dovede do finalnog dogovora, a koji bi rezultirao izbornim procesom kojeg niko neće osporavati”, dodao je Raonić.

Izvor:mina