Novi talas proširenja EU 2025.

Evropska unija se sprema da 2025. godinu predstavi kao godinu novog talasa proširenja, ali bi razmirice na Balkanu mogle da odlože ovaj proces, navodi se u Nacrtu strategije za Zapadni Balkan, koju prenosi EUobserver.

"Uz jaku političku volju, sprovođenje reformi i održiva rješenja za razmirice sa susjedima, Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025. godine”, navodi se u tekstu Nacrta, I dodaje  da su  ove dvije zemlje označene kao lideri u procesu pristupanja EU, prenosi Tanjug.

U Evropskoj komisiji za Tanjug kažu da je nacrt Strategije i dalje u radnoj "internoj verziji", koja se još usaglašava i može biti izmijenjena sve do trenutka objave.

Prema diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu, razgovor između Evropske komisije i država članica najviše se vodi upravo u vezi s vremenskim ograničavanjem novog talasa proširenja, ali i potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a što je prema ranijim najavama EK planirala za 2025. odnosno 2019. godinu.

U Komisiji i Evropskom parlamentu za Tanjug su potvrdili da bi komesar EU za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han trebalo da novu stregiju predstavi 6. i 7. februara, najprije pred poslanicima EP u Strazburu, a zatim i u Briselu.

U diplomatskim izvorima kažu da upravo zbog kontinuiranog rada može doći i do pomjeranja datuma same prezentacije Strategije.

U nacrtu tog dokumenta, naime, u koji je EU  observer imao uvid, kao datum predstavljanja navodi se 14. februar.

"Partneri na zapadnom Balkanu imaju istorijsku priliku. Po prvi put perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir", navodi se dalje u nacrtu teksta koji prenosi EUobserver.

Izvor:RTCG