Za kubansku vakcinu u našoj zemlji nema interesovanja

Da li će se „kubanska vakcina“ protiv raka pluća naći u prometu u Crnoj Gori, još nije izvjesno, jer Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (Calims) do sada nijedno pravno lice nije podnijelo zahtjev za dobijanje dozvole.

Bosanska agencija ovog mjeseca dozvolila je primjenu ove vakcine, a u liječenju karcinoma pluća na srbijanskom tržištu ona se koristi već više od godinu.

„Kubanska vakcina“ ili ,,cimavaks“ navodno sprečava širenje metastaza i određenu vrstu karcinoma pluća pretvara u hroničnu bolest. Iz Calimsa objašnjavaju da prema Zakonu o ljekovima pacijentima u Crnoj Gori neki lijek može biti dostupan ukoliko je na osnovu podnesenog zahtjeva, a nakon procjene kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti dobio dozvolu za stavljanje u promet (registraciju), interventni uvoz, odnosno sprovođenje kliničkog ispitivanja.”

Kako se Agenciji za ljekove i medicinska sredstva još nije obratilo nijedno pravno lice u smislu podnošenja zahtjeva za neku od navedenih mogućnosti, Calims nije imala uvid u dokumentaciju o ovom lijeku na osnovu koje bi mogla da postupa.

Dodatno, budući da još ne postoji čak ni interesovanje o uslovima za dobijanje odobrenja, nijesmo u mogućnosti da pružimo bliže informacije o tome kada se i da li se uopšte može očekivati da se ove vakcine nađu u prometu u Crnoj Gori “,  kazali su Pobjedi iz ove zdravstvene ustanove.

Kada i ukoliko do toga dođe Agencija će, ističu, preduzeti Zakonom o ljekovima propisane korake.

 

Izvor:AntenaM