Ponosni što Crnu Goru zovemo saveznikom

Ponosni što Crnu Goru zovemo saveznikom

Dvije su godine od pristupanja Crne Gore NATO-u. Tim povodom ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Crnoj Gori, prijatelju, partneru i savezniku, na kako kaže, drugoj godišnjici članstva u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Rajnke navodi da je NATO najuspješniji savez svih vremena.

"Tokom proteklih 70 godina, NATO je pomogao stvaranje najsigurnijeg, najstabilnijeg i najprosperitetnijeg perioda u istoriji svojih članova.

Od odvraćanja prijetnji Hladnog rata u prošlom vijeku do suprotstavljanja hibridnim prijetnjama sa kojima se suočavamo danas, NATO saveznici stoje rame uz rame u zaštiti naših naroda", navela je ambasadorka.

Snaga NATO-a je, kako poručuje, u jedinstvu i očuvanju njegovih temeljnih načela."Naša predanost kolektivnoj odbrani svih država članica NATO-a je nepokolebljiva i, u ime američkog naroda, želim da zahvalim hrabrim muškarcima i ženama Crne Gore na njihovoj službi u mirovnim misijama NATO-a u inostranstvu.

Vaši vojnici su poznati po profesionalizmu i na to treba da budete ponosni. Crna Gora nas podsjeća da NATO nema male nego samo jake saveznike", kaže ambasadorka.NATO je, kako navodi Rajnke, savez država koje su se udružile jer su, prema riječima NATO povelje, "odlučne u očuvanju slobode, zajedničkog nasljeđa i civilizacije naroda, zasnovanih na načelima demokratije, individualne slobode i vladavine prava”.

"Nikada ne zaboravimo da se Crna Gora, ulaskom u NATO, obavezala da će podržavati te vrijednosti i jačati temelje koji ih podstiču", poručuje Rajnke.Ona ističe i da Crna Gora već vidi konkretne prednosti članstva u NATO-u, u smislu jačanja bezbjednosti, rastućeg turizma i povećanog interesovanja investitora.

 

Izvor:rtcg