Balkan uključiti u projekte EU

Dvanaest država članica Evropske unije, uz koordinaciju Slovenije i Italije, predložile su Evropskoj komisiji da se prilikom izrade nove strategije za Zapadni Balkan zemljama regiona omogući veće učešće u programima Unije, ali i radu evropskih agencija, objasnio je ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik.

Ambasador Močnik je za Pobjedu pojasnio da se ne radi o dokumentu koji bi bio alternativa strategiji EK, već o predlogu za koji se očekuje da bude uvršten u tu strategiju.

"Evropska komisija priprema strategiju koja će biti objavljena početkom februara. A 12 država uz koordinaciju Slovenije i Italije podnijele su dodatan prijedlog na tu strategiju. Suština tog prijedloga je da se neke stvari konkretnije postave, kako su recimo u okviru procesa Brioni bili predstavljeni stavovi i konkretni prijedlozi za jačanje kredibilnosti i perspektive proširenja za države Zapadnog Balkana. Dakle, mi očekujemo da će taj papir sa prijedlozima biti dio šire strategije koju priprema EK", naveo je Močnik.

Izvor:pobjeda