Političke partije da spuste tenzije

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, Dejvid Martin, pozvao je sve političke partije da spuste tenzije kako bi se omogućio normalan parlamentarni rad.

On je dodao da je zadovoljan što je dio opozicije nedavno objavio povratak u parlament i pozvao preostale opozicione poslanike da urade isto, piše Pobjeda.

Martin je, na pitanje koliko bojkot parlamenta i činjenica da se lideri Demokratskog fronta brane pred sudom u slučaju pokušaja terorističkog napada utiču na uspješnost u pregovorima, odgovorio da se nada da će pravni proces u vezi sa događajima u danima izbora biti zaključen u razumnom roku.

"Za zemlju koja pregovara o pristupanju EU neophodno je da se konstruktivni politički dijalog odvija po demokratskim principima. EU očekuje od Crne Gore da ima političku zrelost kako bi što prije riješila političku situaciju", rekao je Martin Pobjedi.

On smatra da bi, ukoliko se takva situacija nastavi, to moglo imati negativan uticaj na pristupanje Crne Gore EU.

,,Takođe, nadam se da će pravni proces u vezi sa događajima u danima izbora biti zaključen u razumnom roku. Želio bih da ohrabrim sve političke partije da spuste političke tenzije kako bi se omogućio normalan parlamentarni rad i zadovoljan sam što je dio opozicije nedavno objavio povratak u parlament. Podstičem preostale političke partije da se vrate u parlament", saopštio je Martin.

On je dodao da politički dijalog pripada Skupštini i da je od ključne važnosti da se na transparentan i inkluzivan način implementira preporuka za reformu izbornog sistema OEBS/ODIHR, kako bi se povećalo povjerenje u izborni proces.

Izvor:RTCG