Redovne platiše neće osjetiti poskupljenje

Od 1. januara cijena struje će biti veća 2,7 odsto, ali se to neće odraziti na račune redovnih platiša, izjavio je Pobjedi Nikola Bezmarević, izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje.

On je objasnio da će cijena aktivne energije, odnosno prve stavke na računu, porasti šest odsto. Prosječni račun od 34 eura (400 potrošenih kilovatsati), će ovim povećanjem porasti na 34,92 eura, što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto.

"Predloženo povećanje cijene za domaćinstva i male kupce značajno je ispod tržišne berzanske cijene. Zakon o energetici u članu 249 definiše da se cijena energije za domaćinstva i male kupce ne može povećavati iznat pondera cijene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu, ali najviše šest odsto. Ponder prethodno važeće cijene i fjučersa za narednu godinu iznosi 43,03 eura za megavatsat i to je 13,28 odsto više od postojeće cijene, ali zbog ovog drugog ograničenja povećanje je limitirano na šest odsto", naveo je Bezmarević.

Upitan zbog čega je došlo do poskupljenja struje, Bezmarević je rekao da je sušni period koji je zahvatio region i Jugoistočnu Evropu krajem prošle i tokom skoro cijele ove godine, prouzrokovao nedostatak električne energije.

"Zbog toga je došlo do rasta cijena od 30 odsto na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX). Cijene u Crnoj Gori slobodno formira snabdjevač, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno vezana za berzansku cijenu.Tačnije, prema članu 58 zakona o energetici cijene se slobodno formiraju, dok su članom 249 predviđena ograničenja rasta cijena koje je dužan da primjenjuje snabdjevač koji je do 01.01.2017. imao status javnog snabdjevača. No i pored značajnog rasta berzanske cijene, EPCG nije vršila korekcije cijena energije koju isporučuje krajnjim kupcima, iako je utrošila 40 miliona eura više od plana za dodatni uvoz, a sve u cilju redovnog snabdijevana potrošača, koji nedostatak nijesu osjetili", naveo je Bezmarević.

Izvor:rtcg