Vlada donijela Odluku o otvaranju Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Odluku o otvaranju Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu. Širenjem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Vlada ide u susret potrebama i interesima dijaspore - crnogorskih iseljenika, sa ciljem da se na što efikasniji i efektivniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja kao i svakodnevnom unaprjeđenju njihovih veza sa maticom.
 
Otvaranjem Generalnog konzulata u Istanbulu uvažene su višegodišnje molbe crnogorskih iseljenika i udruženja iz Istanbula, koji su u više navrata isticali problem udaljenosti Ambasade Crne Gore u Ankari. Naime, broj crnogorskih iseljenika u Istanbulu se procjenjuje na okvirno stotinu hiljada. Dodatno, u Istanbulu postoje četiri udruženja koja okupljaju crnogorske iseljenike.
 
Važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu jeste i adekvatno pružanje konzularnih usluga i zaštita crnogorskih građana. Vlada je, takođe, imala u vidu i činjenicu da je Istanbul saobraćajno čvorište za aviosaobraćaj ka mnogim svjetskim destinacijama, zbog čega služi kao tranzitni grad za značajan broj putnika iz Crne Gore. Imajući u vidu navedeno, kapaciteti Generalnog konzulata biće usmjereni i na pružanje adekvatne konzularne pomoći i usluga u ovoj oblasti.
 
Važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu je i mogućnost povećanja obima ekonomske saradnje sa Turskom.
 
 
Izvor: Vlada Grne Gore