Danas o primjeni Istanbulske konferencije

Konferencija Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima biće održana danas u Podgorici.

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici državnih organa koji se bave ovim pitanjem, međunarodne zajednice i civilnog društva kako bi se zajednički definisali najhitniji koraci u odgovoru na nasilje nad ženama. Crna Gora je među prvih pet država članica Savjeta Evrope potpisala i ratifikovala Istanbulsku konvenciju koja je stupila na snagu u avgustu 2014. godine, jasno demonstrirajući snažnu posvećenost okončanju rodno zasnovanog nasilja.

Žensku političku mrežu čine predstavnice 16 političkih partija udruženih da odlučno i zajednički djeluju u pravcu unapređenja izbornog zakonodavstva ali i kreiranja politika po mjeri građanki i građana uključujući i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.U uvodnom dijelu govoriće ministar pravde Zoran Pažin, rezidentna koordinatorka Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Fiona Mekluni, šefica Odjeljenja za politička pitanja u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Plamena Halacheva i menadžerka Programa za rodnu ravnopravnost u UNDP, Kaća Đuričković.

Izvor:MINA