Za 7 dana grip potvrđen kod 64 osobe

Institut za javno zdravlje (IJZ) zabilježio je u prošloj sedmici 64 slučaja sezonskog gripa i kod svih se radi o infekciji virusom gripa tip "A".

U proteklih sedam dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Od početka sezone grip je odnio šest života, među kojima je i dvoipogodišnji dječak iz Ulcinja. Iz Instituta ističu da su u periodu od 4. do 11. februara, obolijevanje sa simptomima nalik gripu izabrani doktori evidentiralu u 903 slučaja.

"To je za oko 10 odsto veća učestalost u odnosu na prethodnu sedmicu", kazali su iz Instituta.U Crnoj Gori, kako su istakli iz ove zdravstvene ustanove, za sada se registruje epidemija sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću.

"Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu prošle sedmice je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine (480 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0 do četiri godine i u uzrastu od pet do 14 godina, među djecom predškolskog i školskog uzrasta.U Crnoj Gori u proteklih sedam dana prijavljeno je 10.217 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI).

Kada su u pitanju opštine, kako su naveli iz Instituta, najviše oboljelih sa simptomima nalik gripu je u Budvi, Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, zatim u Tivtu i Baru.