Saradnja CG sa EU biće unaprijeđena

Saradnja Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) biće unaprijeđena u procesu kooperacije NATO-a i Unije, saopšteno je danas u Briselu.

Šefovi vanjskih poslova NATO i zvaničnici EU danas će na ministarskom sastanku u Briselu početi dijalog o saradnji EU i NATO. Sastanku će prisustvovati crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Zvaničnici EU i NATO-a raspravljaće o 32 predloga za saradnju.

Zvaničnik NATO-a rekao je predstavnicima medija da će biti politički izazov doći do konačnog dogovora. On je ocijenio da kooperacija NATO i EU neće Crnu Goru značajno približiti Uniji, ali da će saradnja Crne Gore i EU biti unaprijeđena.

"Kooperacija dvije organizacije može uticati na Poglavlje 31 - vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika", kazao je zvaničnik NATO-a.

Crna Gora je članica NATO-a, a u pregovorima je sa EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je u ponedjeljak, na konferenciji za novinare, da će na sastanku biti raspravljano o saradnji EU i Alijanse i o bezbjednosnim snagama EU.

On je rekao da će se razgovarati i o NATO politici otvorenih vrata.

"Kako je nedavno pristupanje Crne Gore pokazalo, sve države koje ispune kriterijume imaju šansu da postanu članice NATO“, poručio je Stoltenberg.

 

Izvor: rtcg