Zenka: Državi ćemo vratiti što je njeno

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka rekao je u intervjuu za Dan da bi bio ponosan kada bi uspio da uspostavi dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori i istakao da nema ni govora o konfiskaciji imovine te, kao ni bilo koje druge religijske zajednice u državi.

Poručio je da ono što je državno treba da joj se vrati. Zenka je  poručio da treba stati na put nekim retrogradnim idejama koje se propagiraju i država treba da djeluje kada vjerski poglavari izreknu uvredljive riječi na račun nekog naroda ili pripadnika određene vjere.

Na pitanje da li je Vlada odustala od ideje da konfiskuje manastire i crkve Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Zenka je odgovorio pitanjem:

“Zašto uvijek spominjemo samo crkvu?” “Imovinu imaju i Islamska zajednica i Katolička crkva, pa i SPC. Ne radi se ovdje ni o kakvoj konfiskaciji. Ja kao bogobojazan čovjek ne želim da govorim o konfiskaciji, to je teška riječ. Ne dolazi u obzir da će država zalaziti u ono što je crkvi poklonjeno od vjernika i što je ona sagradila od svojih sredstava. Jedno od rješenja je i da se ono što je državno vrati državi”, istakao je on.

Izvor:AntenaM