Mirovne operacije fokusirati na prevenciju konflikata

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, učestvovao je u danas u Hagu na pripremnom sastanku za sastanak ministara odbrane država članica Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija, koji će se u martu održati u sjedištu UN u Njujorku.

U Hagu se okupilo oko 150 predstavnika Ujedinjenih nacija i država članica. Na sastanku su razmatrani modaliteti unapređenja učešća država članica i kontributora u misijama i operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, u cilju dostizanja postavljenih standarda i pružanja vidljivog doprinosa u konfliktnim područjima.

Učešće u mirovnim operacijama treba u narednom periodu fokusirati na prevenciju konflikata, imajući u vidu da lokalni politički problemi često prevazilaze nacionalne granice i postaju regionalni ili, čak, globalni, zaključeno je na sastanku.

Crna Gora stoji na stanovištu da su mirovne misije Ujedinjenih nacija jedinstven i dinamičan instrument za pomoć zemljama zahvaćenim sukobima, kao i u izgradnji i očuvanju trajnog mira. Naša zemlja će nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, prenosi portal RTCG.

Izvor: RTCG