Đukanović: Izlaz u hitnom organizovanju vanrednih izbora

Crnoj Gori potrebno je hitno organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi dobila stabilnu vladu, koja će povratiti kredibilitet institucija i vratiti zemlju na evropski kurs, poručio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je, na Samitu predstavnika Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i lidera partija sa Zapadnog Balkana, kazao da Crna Gora za dvije godine ima dvije neuspješne smijenjene vlade i da je, iako je davno otvorila sva pregovaračka poglavlja i bila lider i uzor u integracijama, zaglavljena u tom procesu. Đukanović je ocijenio da Crna Gora ima posrnulu ekonomiju i protjerane kredibilne strane investitore, i ustavnu i institucionalnu krizu kojoj se ne nazire kraj. “Što je najgore, tu tijesnu parlamentarnu većinu čije su vlade u službi ruskih aspiracija i velikosrpskog nacionalizma, čine i partije koje se formalno deklarišu kao proevropske, što dovodi u zabludu i naše evropske partnere i otežava situaciju”, kazao je Đukanović, saopšteno je iz DPS-a. Kako je ocijenio, situacija u Crnoj Gori i u regionu mnogo je gora nego prije deceniju, ili prije nekoliko godina.  “U Crnoj Gori izlaz vidimo u hitnom organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi izabrali stabilnu vladu koja će povratiti kredibilitet institucija, vratiti zemlju na evropski kurs i uhvatiti se u koštac sa teškim ekonomskim i društvenim problemima koje su nam donijele promjene, u vremenu regionalnih i globalnih poremećaja”, rekao je Đukanović. On je istakao da za to očekuju rezolutniju podršku evropskih i zapadnih partnera.

Đukanović je dodao da očekuju i ozbiljnije sagledavanje procesa u regionu, u kom se u svakoj zemlji političke snage jasno dijele na proevropske i antievropske snage. Đukanović je ocijenio da je Samit predstavnika Grupe socijalista i demokrata značajniji što se održava neposredno nakon Samita u Tirani. Kako je kazao, Samit u Tirani je važan korak u pravilnom sagledavanju geostrateške i geopolitičke važnosti integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. “On je, takođe, potvrdio da su EU i Zapadni Balkan partneri u izgradnji demokratije i socijalne pravde, da je perspektiva članstva naših država u EU zajednički strateški cilj”, rekao je Đukanović. On je naveo da EU kroz ekonomsko-investicioni plan dodatno potvrđuje i ulogu ključnog i najsnažnijeg ekonomskog partnera na Zapadnom Balkanu, kao i da to čini i kroz program ublažavanja efekata energetske krize. Đukanović je istakao da posebnu zahvalnost duguju izvjestiocu Toninu Piculi, koji je zaslužan za Rezoluciju o novoj strategiji proširenja EU, u kojoj se jasno podvlači da reformski procesi politike proširenja i unutrašnje reforme EU treba da idu ruku pod ruku.

Izvor:RTCG