Mr Petko Bošković ostaje uzor budućim generacijama (video)

Omaž istaknutom prosvjetnom, naučnom i društveno-političkom radniku mr Petku Boskoviću, čije su zasluge, stvaralaštvo i rezultati zaslužili poštovanje, održan je večeras u Centru za kulturu.

Nadahnut vjerom u nauku, kao neku višu ljudsku istinu, aktivno uključen u društvene i političke procese svoga doba mr Bošković sebi je postavio jedan ambiciozan stvaralački ideal – istražiti, proučiti, uobličiti, napisati i ostaviti u nasljeđe stvaralaštvo kojim će obasjati duh svoje epohe, i ostati uzor budućim generacijama.

O bogatom stvaralaštvu mr Boškovića, koji je preminuo 14. decembra prošle godine, govorio je mr Milovan Jevrić, koji je kazao da se Bošković tokom života dokazao  kao uporan i savjestan zavičajni istraživač.

,,Dao je veliki doprinos u naučnom, prosvjetnom, kulturnom, i društveno-ekonomskom razvoju, bio čovjek sa jasnom vizijom i intuicijom. Pun ideja, pa je i iste rado saopštavao odgovarajućim institucijama, kolegama i prijateljima ali često nije nailazio na razumijevanje, iako se zna da su neke od njegovih brojnih studija u fazi realizacije. Sve to govori da je on išao ispred vremena u idejama i analizama“, istakao je mr Jevrić.

,,Stari Zlateš, (Vraneš) Mala sveta gora“ knjiga je u kojoj je mr Bošković osjećajnim razumijevanjem prošlosti, razvio umjetničke i duhovne vizije istorije i egzistencije. O njegovom duhovnom i crkvenom nasljeđu kojim se bavio, večeras je govorio jeromonah, Nikolaj Stamatović, iguman manastira Zlateš.

,,Pišući knjigu ,,Stari Zlateš Vraneš, Mala sveta gora“ Petko je znajući svoje godine i svjestan svoga tada već narušenog zdravlja govorio – da mi je napisati još ovu knjigu pa mogu umrijeti. Tako je i bilo, završili smo i izdali to djelo još za njegovog života. To je dragocjena knjiga o manastirima sa ovog područja. Bošković je veoma studiozno prikupljao podatke za ovu monografiju, predstavio skriveni svijet naših manastira Vraneške doline, i učinio je dostupnom. Njegovo ime vječno je zapisano pred velikim Božijim prorokom – Svetim Ilijom zaštitnikom manastira Zlateš – kojem je Petko sa svojom porodicom priložio zvono koje glasno odjekluje niz Vranešku dolinu i priziva ljude da se skupe na dobro djelo, u ime Božije“, naglasio je u svom obraćanju, jeromonah Stamatović.

I profesor dr Dragomir Kićović sa velikim uvažavanjem govorio je o Boškoviću, i kazao da veče posvećeno njemu nosi puno emocija. 

,,Petko Bošković ostaje uzor mnogima koji su krenuli na putu nauke. Zauzimao je mnoga važna mjesta, jer je bio veliki, a kada veliki odlaze – sjećanje na njih trajno ostaje. Bio je jedan od onih posvećenika nauci, koji je uvijek sa zadovoljstvom dijelio svoja saznanja sa kolegama. Njegov dom i široka biblioteka bili su otvoreni za sve prosvjetne radnike, studente i uopšte intelektualce kojima je prenosio ogromno znanje i ukazivao im puteve na kojima se to znanje osvaja. One najljepše emocije ostaju da traju i žive, a sa njima je i naš dragi Petko. Bijelo Polje nije isto bez njega, ali ovaj grad zna i umije da čuva svoje posvećenike, a Petko je jedan od tih“, zaključio je profesor dr Kićović. 

Mr Petko Bošković autor je šest studija, devet referata i oko 300 priloga iz struke i nauke, kao i 12 knjiga, ,,Nacionalni park Biogradska gora – geografsko turizmološka studija “, Bijelo Polje-vodni resursi i vodosnabdijevanje“, ,,Bistričke škole“, ,,Za ponos i pamćenje“, ,,Bošković i Lučinci rodoslov“, ,,Miloš Vlahović . junaci se umore ali ne umiru“, ,,Crna Gora opšta monografija“, ,,Preci. Potomci Boškovići Lučinci kroz istoriju“, ,,Tajantsva knjiga“, ,,Crna Gora i životna sredina“, ,, Vraneška dolina i njen antropo-geografski značaj“, ,,Stari zlateš –mala sveta gora“.

Autorka, foto i video: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE