Veličković: U Limu prisutna određena koncentracija gvožđa, bakra i cinka (video)

U rijeci Lim prisutna je određena koncentracija teških metala, a najveća je  koncentracija gvožđa, bakra i cinka, kazala je Danijela Veličković, magistar zaštite životne sredine. Gostujući u emisiji „Eko zona“ Radija Bijelo Polje ona je istakla da je do tog rezultata došla tokom  analize zagađenosti vode Lima i ocjene bioakumulacije teških metala u mišćnom tkivu skobalja i klijena, rađenoj tokom 2015 - 2016.godine.  

„To istraživanje sam radila na pet lokacija od Zatona do Dobrakova, na području Njegnjeva, Gubavča i užem gradskom jezgru i kada je riječ o kvalitetu vode rijeke Lima sa aspekta teških metala, rezultati su pokazali da je u vodi prisutna najveća koncentracija gvožđa, cinka i bakra. Istu tu koncentraciju koju smo pronašli u vodi, uz pomoć bioakumulacionog faktora koji predstavlja odnos koncentracije teških metala u vodi i koncentracije u organizmu, pronašli smo i u ribi. U jednom mišićnom tkivu ribe težine 750 mg, pronađeno je oko 57,5 miligrama po kilogramu gvožđa, što je iznad MDK, odnosno granične vrijednosti koje propisuje crnogorski pravilnik o kvalitetu i sadržaju teških supstanci, mitotoksina i drugih toksina u hrani“, kaže Veličković i naglašava da bi ovi rezultati trebalo da zabrinu.

Danijela Veličković, magistar zaštite životne sredine

Veličkovi  ističe da uzroke zagađenja Lima treba tražiti u otpadnim komunalnim vodama koje se slivaju u tu rijeku a, koje pored fekalne kanalizacije sadrže i hemikalije, zatim u velikoj upotrebi pesticida na bazi gvožđa, cinka i žive u poljoprivredi, što ribe u vodi akumuliraju.

„One to biakumiliraju što znači da se sadržaj teških metala deponuje u škgrama i mišićnom tkivu, i procesom biomagnifikacije prenosi od nižeg trofičkog nivoa ka većem, a ljudi koji su na vrhu te lančane piramide konzumiraj tu ribu, što se negativno odražava na zdravlje stanovništva u našem gradu“, naglašava Veličković.

Danijela Veličković u emisiji "Eko zona" 

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje