Projektom ,,Šansa za mene” povećati zapošljivost OSI

Projekat „Šansa za mene“, koji sprovodi D.O.O „Šef“ u saradnji sa  D.O.O „Elmont“, predstavljen je danas u konferencijskoj sali hotela „Franca“.

Cilj projekta „Šansa za mene“ je povećanje zapošljivosti kroz prilagođavanje za rad kod poslodavca i zapošljavanje lica sa invaliditetom, a projektom  će biti obuhvćeno devet OSI, koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Kroz projekat „Šansa za mene” stručne i radne kvalifikacije će steći devet osoba sa invaliditetom, od kojih će se dvije osobe osposobiti na radnom mjestu radnik za proizvodnju čaršava, jedna za rad na vez mašini, jedna za radna pripremi materijala za tekstilnu proizvodnju, dvije OSI će proći obuku za rad u trgovini, dok će se preostale tri osposobiti za pomoćnog radnika u grđevinarstvu”, saopštio je Fahrudin Alilović, koordinator projekta.

Kako je istakao sedam osoba sa invaliditetom nakon zavšene obuke biće zapošljeno na period od šest mjeseci, dok će nakon završetka projektnih aktivnosti četiri OSI zasnovati radni odnos u najkraćem trajanju od 6 mjeseci. 

,,Svi učesnici projekta će imati mentore prilikom obučavanja, a u toku obuke koja traje dva mjeseca imaće novčanu pomoć u iznosu od 114 eura. Nakon obuke zasnovaće radni odnos u trajanju od šest mjeseci, a za vrijeme radnog odnosa njihova plata iznosi 420 eura u bruto iznosu”, pojašnjava Alilović.

Preduzeće ,,Elmont” D.O.O. Bijelo Polje, partner je na projektu, a kako je u ime te kompanije kazao Idriz Mahmutović, realizacijom projektnih aktivnosti doprinijeće pored ostvarivanja ciljeva poziva, i ostvarivanje opšteg cilja Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2012-2015 godine.

Ukupna vrijednost projekta „Šansa za mene“ je 49 772,65 €, dok je Zavod za zapošljavanje podržao 95 % što iznosi 47 284,02 €, kazala je samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, Jadranka Rakonjac.

Ona je istakla da će Zavod za zapošljavanje i u narednom periodu podržati projekte koji imaju za cilj zapošljavanje i unapređenje profesionalne rehabilitacije.

,,Ovo je drugi projekat koji realizuje D.O.O. ,,Šef”, po prvom projektu četiri osobe sa invaliditetom su u radnom odnosu, što je najbolji pokazatelj o uspješnosti projekta. Uspješnom realizacijom ovog projekta nadam se da će 50 odsto učesnika nakon isteka projekta zasnovati radni odnos”, naglašava Rakonjac.

Autorke: Sanja Čujović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE