„Za ljepše stranice“ – stručne i radne kvalifikacije će steći osam OSI

U okviru projekta „Za ljepše stranice“, koji sprovodi DOO "Top Design" u partnerstvu sa JU "Tisa", osam osoba sa invaliditetom biće obučeno za rad na UV štampaču, kopir aparatu, kao i za administrativne poslove, saopšteno je na današnjoj konferenciji.

Koordinatorka projekta, Jovana Vajić, istakla je da je cilj projekta „Za ljepše stranice“  zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihovo prilagođavanje tržištu rada, radi sprečavanja socijalne isklljučenosti OSI sa teritorije opštine Bijelo Polje.

„Kroz realizaciju ovog projekta osobe sa invaliditetom dobijaju mogućnost ličnog napretka, socijalizacije i integracije, te razvijanje socijalnih i kreativnih vještina. Tako da će se u okviru projekta  tri osobe sa invaliditetom, koje se nalaze na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje, osposobiti za rad na UV štampaču, dvije će proći obuku za poslove na fotokopir aparatu, dok će preostale tri steći znanja i vještine neophodne za administraitvo-tehničke poslove“, kazala je Vajić, napominjući da su programi obuke usklađeni sa prethodno identifikovanim potrebama tržišta rada.

Koordinatorka projekta, Jovana Vajić

Ona je istakla da  će po završetku obuke šest lica sa invaliditetom potpisati ugovore o radu na period od pet mjeseci, dok će dvije OSI svoj radni angažman nastaviti i po završetku projekta.

Kako je na današnjoj konferenciji saopštio Ensad Omerović, direktor JU Dnevni centar „Tisa“, koja je partner na ovom projektu, tokom trajanja obuke polaznici će dobijati novačanu naknadu u iznosu od 114,65 eura.

„Kasnije će imati mogućnost zaposlenja, koje će im obezbijediti nadoknadu u smislu plate i svih dohodaka  na koje imaju zakonsko pravo i to u trajanju od pet mjeseci,  dok će dvije osobe sa invaliditetom primati nadoknadu u trajanju od šest mjeseci po završetku projekta“, istakao je Omerović.

Omerović je naglasio i da će štićenici JU „Tisa“ u toku rada OSI odlaziti u radionicu, gdje će zajedno sa stručnim licima raditi na izradi predmeta na UV štampaču.

„To će biti još jedna okupaciona radionica koja će se sprovoditi sa korisnicima „Tise“, tako da je ovo partnerstvo veoma važno za našu ustanovu, stoga ćemo  kao dio projektnog tima pružati maksimalnu podršku, kako bi se osobe sa invaliditetom što bolje obučile za rad na konkretnim radnim mjestima“, rekao je Omerović, podsjećajući da će tri osobe sa invaliditetom obuku za administartivno-tehničkog radnika obaviti upravo u „Tisi“, gdje će jedna nastaviti radni angažman i poslije završetka projekta.

Ensad Omerović, direktor JU Dnevni centar ,,Tisa"

Projekat „Za ljepše stranice“ podržan je i od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a kako je danas saopštila Vesna Vujisić, samostalna savjetnica u Birou rada Bijelo Polje, ukupna vrijednost projekta je 49.727, 57 eura, od čega će Zavod za zapošljavanje finansirati 95 %.

„S obzirom da se na našoj evidenciji nalazi znatan broj lica sa invaliditetom, raspisivanjem javnih poziva, finansiranjem i realizacijom ovih projekata želimo da unaprijedimo profesionalnu rehabilitaciju i da doprinesemo zapošljavanju OSI, odnosno da im pomognemo da pronađu svoje mjesto na tržištu rada. Vjerujem da će i ovaj projekat biti jednako uspješan kao i prethodni, da će biti realizovane sve planirane aktivnosti i da će se OSI kvalitetno obučiti“, kazala je Vujisić, napominjući da će im Zavod za zapošljavanje pružati podršku tokom realizacije.

Samostalna savjetnica u Birou Rada Bijelo Polje, Vesna Vujisić

U  2018. godini Zavod za zapošljavanje Crne Gore podržao je i odobrio dvanaest projekata na području naše opštine, koji su imali za cilj zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Autorke: Sanja Čujović, Eldina Bećirović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE