Porodica je bazični agens socijalizacije (video)

"Socijalizacija je jako širok pojam i obuhvata proces inkorporiranih društvenih vrijednosti i stavova, obrazaca ponašanja, normi, mentalnih kodova i duhovnog miljea konkretnog  društva, a vezano za pojedinca i društvene grupe.

Socijalizacija je proces koji treba da u kontinuitetu omogući funkcionisanje društvene zajednice i nametanje određenih društvenih okvira koje su značajne za funkcionisanje društvenog poretka u cjelini’’, kazao je gostujući u "Sferi znanja’’ profesor sociologije Radivoje Bogavac.

Prema njegovim riječima kultura i društvo "krovno normiraju sam proces socijalizacije. Svako društvo ima specifične kulturne obrasce. Bitno normira pojedinca, njegovo ponašanje, njegov način mišljenja a samim tim i djelovanja u smislu običaja, tradicije, morala, prihvatanja društvenih normi i samim tim i profesionalnih orijentacija. Svaki kulturni milje je specifičan u svakom društvu i taj uticaj kulture nije jednosmjeran - da utiče samo na pojedinca i društvene grupe, nego je on dvosmjeran, tako da i pojedinac  svojim ličnim osobenostima, karakterologijom, određenim afinitetima i djelatnošću bitno utiče na formiranje nekih kulturnih modela. U pojedinim  bazičnim kulturnim modelima imamo subkulturne modele koji su opšte prihvatljivi i korespondiraju sa opšte prihvaćenim kulturnim modelom, kao i kontra kulturne modele koje imaju određene patogene agense i koje ne korespondiraju sa opšte prihvaćenim kulturnim vrijednostima’’.

On dalje pojašnjava da je društvo krovna institucija u procesu socijalizacije ličnosti i društvenih grupa u smislu da ono nameće obavezujuće normative koji se reflektuju  kroz političku prizmu, gdje je politička artikulacija bitno definiše način i stil života i određenu ideologiju kroz političke programe. Društvo kao jedan širi kontekst,  zajedno sa kulturom predstavlja nepobitne izvore procesa socijalizacije od koga proističu i agensi.

Profesor socilogije Radivoje Bogavac u emisiji "Sfera znanja"

Profesor Bogavac pojašnjava da postoje modeli socijalizacije u svakom društvu i čitavi regioni i  države prolaze kroz posebne etape socijalizacije. Dakle, taj društveni specifikum je zaista poseban za svaku državu ponaosob u zavisnosti od istorijskog kontinuuma. Istorijska komponenta je jako bitna, jer nijedno društvo nije imalo identičnu fazu istorijskog razvoja. Zatim ideološka artikulacija koja postoji generalno,  kao kapitalizam ili socijalizam ili komunizam. Ali opet u svim tim sistemima imamo specifične podsisteme, koji se takođe razlikuju od modela do modela, odnosno od države do države, tako da sve države na svijetu u principu prolaze kroz specifične forme svog razvoja kroz koje se nameću određeni politički, zakonodavni a samim tim i kulturološki, socijalni i socijalizatorski agensi. Svaka država kreira pod posebnim okolnostima svoje pojedince, odnosno cjelokupno društvo.

 "Porodica je bazični agens socijalizacije, najprimarniji agens socijalizacije. Jedinka se biološki rađa u porodici i tu stiče osnovne premise i vrijednosti, vrijednosne orjentacije i osnovne modele ponašanja. Inače socijalizacija ima pored te specifične uloge da nametne obrasce ponašanja, kulturološke norme i društvene obrasce i još primarniju ulogu koja se stiče u porodici, a to je antropološka bit čovjeka, odnosno učenje djeteta da govori, da misli, da stiče osnovna znanja o ovim pojmovima koji ga okružuju. Porodica je do skoro bila najprimarniji i najvažniji agens socijalizacije, a mislim da sada gubi bitku sa medijima kao agensima socijalizacije i grupom vršnjaka. Dolazi do određene preraspodjele uloga i kod mladih ljudi, gdje mediji preuzimaju tu primarnu funkciju. Roditelji preopterećeni ekonomskim problemima moraju raditi dva ili više posla, često nisu prisutni kući. Djeca su često nezadovoljna postojećom materijalnom situacijom i roditelji im nisu više uzor. Oni traže neke druge uzore, a taj uzor je medij i oni se okreću mediju tražeći neke nove kanale’’.

Profesor Bogavac je govorio i o ostalim agensima socijalizacije- grupi vršnjaka, školi, medijima, religiji i društvenim organizacijama.

 

Repriza ''Sfere znanja'' je u 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Andrijana Rabrenović

Foto/video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Priprema teksta: Jasminka Mulić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE