Ristanović poručila ženama da govore o nasilju i diskriminaciji (video)

Koordinatorka nevladine oranizacije ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“, Nada Ristanović, u današnjoj emisiji ,,Šta može Nvo“, Radija Bijelo Polje, poručila je svim ženama da ne ćute, da prijave nasilje i svaki oblik diskriminacije, a ova organizacija će, kako navodi, uvijek biti tu da im pruži podršku, i zaštiti ih u ostvarivanju bilo kojeg prava.

Ristanović je na ovu temu govorila povodom obilježavanja kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, i istakla da su u saradnji sa srodnim organizacijama na nacionalnom nivou učestvovali na svim događajima koji su bili organizovani.

Nada Ristanović koordinatorka nevladine oranizacije ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“

,,Fokus je uglavnom bio usmjeren prema ženama žrtvama nasilja, i sve su aktivnosti bile dobro organizovane, i dali su dobar primjer da se ne samo u svijetu, već i kod nas obilježava kampanja na najbolji način. Kada govorimo o statističkim podacima, u 2017. godini kod nas je bilo 247 poziva, u okviru kojih jedna ili više žena pozove dva, tri puta, a to su pozivi žena i iz susjednih gradova Berana, Rožaja, Petnjice... Imali smo 110 slučajeva, od kojih čak i pet muškaraca koji su tražili pomoć za svoju rodbinu ili najbliže, što je pomak i jedan pozitivan primjer koji potvrđuje da je naš rad svih ovih godina imao uticaja pored žena i njihovog osnaživanja, i na muškarce“, naglašava Ristanović.

Kampanja ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju od 25. novembra do 10. decembra obilježava je 1 700 organizacija  u preko 100 država svijeta - globalnog je karaktera. 

Ristanović pojašnjava da u okviru ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ korisnice imaju i pratnju u ulozi povjerljivog lica koje ih prati u okviru pravosudnih organa, policije, socijalnih službi, što je navodi, omogućio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Nada Ristanović koordinatorka nevladine oranizacije ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja“ u emisiji "Šta može NVO"

,,To omogućava da se naše korisnice uz nas osjećaju sigurnije i bezbjednije, a uticaj na institucije kroz ulogu povjerljivog lica ima i bolje razumijevanje nasilja, bolju zaštitu žrtve i adekvatnije sankcionisanje počinilaca. Kampanja koja je završena 10. decembra svakako će doprinijeti da nasilje učinimo prepoznatljivim, jer je bitno da se o njemu govori, i fokus našeg rada jeste da stalno o njemu pričamo“, dodaje Ristanović.

Ona zaključuje da su od osnivanja organizacije najviše ponosni na to što su članice uložile sebe u volonterski rad, i bile dostupne u svakom momentu kada je to žrtvi nasilja bilo potrebno.

 

Repriza emisije ,,Šta može Nvo“ biće emitovana danas na talasima Radija Bijelo Polje od 17:30 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE