Savjet Muslimana Crne Gore obilježio deceniju postojanja (video)

Želja i namjera Savjeta Muslimana je da Crna Gora bude država svih, a da Savjet bude ta spona između nacionlanih manjina, koje će sa svim građanima Crne Gore zajednički graditi budućnost države, poručio je predsjednik Savjeta Sabrija Vulić.

Naime, Savjet muslimanskog naroda Crne Gore prigodnom svečanošćcu u bjelopoljskom Centru za kulturu obilježio je večeras deceniju svog rada i postojanja, a kako je podsjetio večeras Sabrija Vulič, Savjet je oformljen marta 2008. godine, na inicijativu grupe građana muslimanske nacionalnosti.

“Savjet  je fromiran sa ciljem da brine o kulturnom i istorisjkom nasleđu crnogorskih Muslimana, dsa baštini crnogorski jezik kao svoj, a Crnu Goru kao svoju matičnu državu i upravo u tom formiranju Savjeta velki udio dali su Bjelopoljci”, istakao je Vulić, napšominjući da se tokom svih deset godina postojanja Savjet Muslimana Crne Gore ni u jednom trenutku nije libio da u granicama svojih mogućnosti  pomogne bilo kome, bio to pojedinac ili kolektiv, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, te i da je večerašnji program najbolji dokaz za to.

Sabrija Vulić

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore večeras je napomenuo i da su crnogorski Muslimani izdržali udar vremena, ostajući dosljedni izboru svojih predaka da im nacionalno ime bude Musliman.

“Crnogorski Muslimani Nemjau izvornu političku partiju, smatramo da nam nije ni potrebna, jer je naš konecept građanski – uz puno razumijevanje za potrebe jedne nacionalne manjine, za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta i ravnopravan status u društvu, a smatramo da nam ovakva Crna Gora to i omogućava”, zaključio je Vulić.

Savjet Muslimana Crne Gore večerašnjom svečanošću obilježio je deceniju uspješnog rada, a prema riječima predjsednika Opštine Bijelo Polje, Petra Smolovića, večeras imaju razloga i da sa svojim prijateljima, bez obzira na vjersku i političku pripadnost, proslavljaju stoljeća suživota u voljenom gradu, odnosno državi Crnoj Gori.

„Kada je multinacionalna sloga u pitanju često se spominje tolerancija, a ja sam uvjeren da je to pogrešno, jer se mi vjekovima nijesmo tolerisali i podnosili, već dijelili život, krunišući ga pobratimstvima, kumstvima i brakovima. Da je tako svjedoče i brojni kapetani, serdari i drugi velikodostojnici koji su u doba kralja Nikole I Petrovića imali značajnu ulogu u konstituisanju i funkcionisanju tadašnjih institucija sistema“, napomenuo je Smolović.

Predsjednik je podsjetio i da je učešće Muslimana u Antifašističkoj borbi obilježeno istorijskim zapisima, državnim arhivima koji čuvaju uspomene na heroje.

„Ali i u narodnoj priči i legendi poput one u kojoj su Vojo i Muho živjeli kao jedan, borili se kao jedan i herojskom smrću preselili se u priču, pjesmu i legendu“, dodao je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

On je istakao i da bi izazovne 90te bi bilo teže premostiti i odrediti sudbinu samostalne, nezavisne, evropske Crne Gore da Muslimani kao jedan nijesu bili oslonac državotvornosti, proseperiteta i napretka našeg društva u cjelini.

„U kulturnu potku Bijelog Polja utkani su i prožeti i Miroslavljevo jevanđelje i spjev Ženidba Smailagić Meha jednako, a zajednički poziv zvona i ezana potvrđivali su kulturnu simbiozu vjekovima, a naša obaveza je da tako i ostane“, poručio je Smolović.

U večerašnjem programu su učestvovali: Gradski hor, KUD „Tekstilac“, Rafko Šabanović, Bjelopolsjki tamburaši, kao i glumci Bjelopoljskog pozorišta.

Autorka, foto i video: Sanja Čujović

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE