Bjelopoljski debateri osvojili četvrto mjesto na Prvenstvu Crne Gore u debati (video)

Članovi debatnog kluba bjelopoljske Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Tamara Šećković, Vladan Vukić i Vuk Vojinović, osvojili su četvrto mjesto na Prvenstvu Crne Gore u debati, održanom proteklog vikenda u Medresi "Mehmed Fatih" u Podgorici.

U jakoj konkurenciji od 13  ekipa i 39 debatera, bjelopoljski srednjoškolci pristupajući kritički i argumentovano temama o kojima su raspravljali, uspjeli su da se istaknu i nađu među deset najboljih debatera u Crnoj Gori, pa je Tamara Šećković pojedinačno osvojila treće mjesto, Vladan Vukić četvrto, dok je Vuku Vojinoviću pripalo šesto mjesto.

Iako su zadovoljni postignutim rezultatima, mladi debateri su gostujući u emisji „Mladi za mlade“ kazali da su mogli biti bolji, te da su se sa ovog takmičenja mogli da se vrate sa još sjajnijom medaljom.

Tamara Šećković 

„Možemo reći da smo zadovoljni, s obzirom na to da nam pobjeda svakako nije bila primarna, već smo željeli da ovo takmičenje iskoristimo kao dodatnu pripremu za emisiju "Mislionica", jer nam predstoji polufinale“, kazala je danas Tamara Šećković.

Na osvojeno četvrto mjesto ponosan je i Vladan Vukić, jer kako je kazao u u Crnoj Gori postoje jako kvalitetni debatni klub, koji ozbiljno rade.

Vladan Vukić

„Ovo je još jedno veliko iskustvo za nas, jer smo poslije svake debate dobijali ne samo ekipne, već i pojedinačne komentare, kritike, ukazali su nam i na određene greške,  tako da smo dosta toga naučili i nakon ovog prvenstva svakako da ćemo biti još bolji i uspješniji“, kazao je Vukić.

Da je ovogodišnje  Prvenstvo Crne Gore u debati bilo jako značajno za mlade debatere iz Bijelog Polja kazao je i Vuk Vojinović, dodajući da je ono bilo i odlična priprema za ono što nastavak takmičenja u Mislionici, jer da su dobili korsine savjete.

Vuk Vojinović

„I dobru i lošu kritiku uzimamo u obzir, jer je upravo to način da uvećamo i unaprijedimo naše govorne sposobnosti. Ono na šta su meni posebno ukazali članovi sudijskog panela jeste stil, jer je način na koji iznosimo zaključak jako važan. Mislim da smo mogli biti mnogo bolji, te da smo se samo malo više potrudili mogli smo biti i prvi, ali to nije bio naš cilj“, naveo je  Vojinović.

„Ovaj dom smatra da u pravosudni sistem Crne Gore treba uvesti suđenje porotom“ i „Ovaj dom smatra da profesore u srednjim školama treba zamijeniti robotima“ teme su o kojima su debatovali naši debateri, a kako su danas kazali nije bilo lako pripremiti se.

„Svaku temu o kojoj debatujemo moramo istražiti, ući u suštinu, pronaći argumente „za“ i „protiv“, kako bi mogli argumentovano daraspravljamo, poštujući naravno  unaprijed određena pravila. Tako da smo za  temu iz pravosuđa morali mnogo materijala da nađemo, kako ne bismo napravili grešku, ali čini mi se da smo ipak  temu „Ovaj dom smatra da profesore u srednjim školama treba zamijeniti robotima“ bolje spremili i njom smo više zadovoljni. Imali smo mnogo dobru strategiju, odlično smo podijelili uloge, djelovali smo kao jako dobar tim, a protivnicima nijesmo ostavili prostora za protivargumente “, pojasnila je Šećković.

I Vladan i Vuk su se posebno osvrnuli na temu „Ovaj dom smatra da profesore u srednjim školama treba zamijeniti robotima“, istakavši da su robota kreirali po njihov želji i definisli ga kao savršenog, što je kako su dodali  bio i ključni argument.

„Imali smo slobodu da „napravimo“ robota na način na koji mi želimo, jer robot ne postoji ni u jednoj školi. Tokom debate smo objasnili njegove funckije, istakli da bi robot unaprijedo nastavu, čas učinio interesantnijim, kreativnijim“, kazali su  Vladan i Vuk.

Vuk Vojinović, Vladan Vukić i Tamra Šećković

Članovi debatnog kluba bjelopoljske Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, Tamra Šećković, Vladan Vukić i Vuk Vojinović istakli su danas da debata ima za cilj širenje slobode govora, razvijanje kulture dijaloga, ali i  edukaciju mladih o aktuelnim temama, te da su upravo kroz sposobnosti koje stiču kroz debatovanje naučili i da svakodnevnim situacijama pristupe analitički i argumentovano, kao i da prezentuju svoje ideje na koncizan, ubedljiv i logički dosljedan način.

Kako su naglasili osobine dobrog debatera jesu da prije svega voli da debatuje, da vlada logikom, da bude snalažljiv, da može da razmišlja pod pritiskom, poseduje znanje o relevantnim problemima u društvu, ima samopouzdanja, ali i da bude timski radnik, jer je upravo taj timski duh ono što katraktetriše i njihov debatni klub.

Bez javnog govora, kulture dijaloga i kritičkog razmišljanja i ne postoji funkcionalno demokratsko društvo, pa Tamra, Vladan  i Vuk poručuju da su te vještine neophodne za uspješan život, kao i da predme Debata treba biti obavezan u svim crnogorskim srednjim školama.

Repriza emisije "Mladi za mlade" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15h.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, privatna arhiva

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE