Ramović i Pešić: Zalažemo se da domaći proizvodi budu zastupljeniji na lokalnom tržištu (video)

Domaći proizvodi kao podsticaj razvoja turističke privrede na lokalnom nivou, tema je  nedavno održanog okruglog stola koji je organizovala Montenegro biznis alijansa u saradnji sa Sekretarijatima za ruralni i održivi razvoj i preduzetništvo i Ministarstvom ruralnog i održivog razvoja.

Glavna poruka sa tog skupa upućena poljoprivrednim proizvođačima, ugostiteljskim i turističkim radnicima jeste uspostavljanje tješnje saradnje, bolje pozicioniranje i veća zastupljenost domaćih prozvoda u turističkoj ponudi na području opštine.

 Važnosti udruživanja poljoprivrednika i turističkih poslenika prepoznali su u TA “Rams”, kada su prije dvije godine osnovali “Slow food udruženje - Prokletije - Komovi-Bjelasica” i okupili tada 20 a danas skoro 30 poljoprivrednika iz nekoliko opština sa sjevera.

Gostujući u emisiji “Eko zona” Radija Bijelo Polje, Sabina Ramović, liderka tog slow food udruženja, kazala je da su u razvoj seoskog turizma uključeni više od decenije, te da iako proces teče sporo, zadovljni su onim što je učinjeno i što su postigli na tom planu.

Sabina Ramović

„Od samog početka smo prepoznali te potencijale,a naročito nas ohrabruje što su dvije najvažnije strateške grane u razvoju  Crne Gore turizam i poljoprivreda. Slow food organizacija nam pruža mogućnost da još jače povežemo ove dvije grane, što je i cilj  naše zajednice. Udruživanjem  manjih poljoprivrednih proizvođača, uticali smo na promjenu njihove svijesti, razvoj kapaciteta i osnaživanje. U ovom momentu je važno da pažnju usmjerimo na povezivanje poljoprivrednika, turističkog  i ugostiteljskog  sektora, jer na taj način postajemo jači i prisutniji na lokalnom nivou. Crna Gora je zemlja koja ugosti tri puta više turista nego što ima stanovnika, te je neophodno da hrana koju proizvode mali proizvođači bude ponuđena inostranom gostu, što je na neki način indirektan izvoz“, kazala je Ramović.

Vučko Pešić

Vučko Pešić, ugledni poljoprivrednik iz Tomaševa, koji je i član slow food udružanja, kazao je da je preduslov za  strateški  ruralni razvoj  izgradnja neophodne infrastrukture, ali je potrebno rješavati i druge probleme.

„Zbog komplikovanih birokratskih procedura, preobimne administracije i sve zahtjevnijih standarda koje je neophodno ispuniti, mladi ljudi odustaju od bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i prije nego što uđu u taj posao. Neophodno je stvarati povoljnije uslove kako bi se ostajalo na selu“, kazao je Pešić.

 

Repriza emisije “Eko zona” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje