Biologija je osnova razvoja primijenjenih nauka (video)

Govoreći o značaju biologije i njenih disciplina, dr Dušan Bugarin, profesor u Srednjoj stručnoj školi i predavač na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Crne Gore kazao je u ‘’Sferi znanja’’ da se ona danas nalazi u osnovi ostalih primijenjenih nauka, prije svih medicine, farmacije, veterine, potom prehrambene industrije, ali i poljoprivrede.

Da bi se živi svijet koji je u fokusu izučavanja bilogije, prilagodio svim promjenama u spoljašnjoj  sredini, potrebno je određeno vrijeme. Pošte se trenutne promjene mnogo brzo odvijaju, dovode do izumiranja biljaka i životinja. 

dr Dušan Bugarin, profesor u Srednjoj stručnoj školi i predavač na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Crne Gore

"Dok traje ova emisija jedna vrsta će izumrijeti. Do sjutra u ovo vrijeme od sto pedeset do dvesta vrsta, a do sledeće godine u ovo vrijeme čak pedeset hiljada vrsta. Tempo izumiranja je od hiljadu do deset hiljada puta veći od prirodnog. Imamo alarmantne podatke da su nam crvene i crne knjige sve deblje, jer je svaka četvrta vrsta sisara ugrožena i prijeti joj izumiranje’’. Statistika govori da je ugrožena svaka osma vrsta ptica, svaka četvrta vrsta zimzelene biljke i svaka treća vrsta vodozemaca. Pojašnjavajući značenje ovih podataka, Bugarin je kazao da  crvene i crne knjige postoje da bi pratili kakvo je stanje ugroženih biljnih i životinjskih  vrsta. U crvene knjige se upisuju vrste koje su ugrožene i prijeti im izumiranje. U crne knjige upisujemo one koje su trajno nestale sa lica zemlje.

dr Dušan Bugarin u emisiji "Sfera znanja"

Živi svijet nestaje usljed brojnih klimatskih promjena, a Bugarin navodi mišljenja stručnjaka prema kojima će  Balkan najviše osjetiti posledice tih promjena, posebno ovaj dio Mediterana. Po njegovim riječima ‘’mi nemamo elemenata umjereno-kontinentalne klime,  koja je bila karakteristična za ovaj dio. Mi smo imali snjegove i minuse tokom zime, sada toga nema, sada su ljeta žarka sa visokim temperaturama. Ljeti gotovo  skoro da nema razlike kod nas i u Podgorici. Pretpostavlja se, da ako se nastavi ovim tempom, ako se ništa ne preduzme da će nivo mora do kraja 21. vijeka porasti za osamdeset santimetara. Doći će i do zagrijavanja mora, nestaće tople golfske struje, ali će doći i do otopljenja lednika sa jako teškim posledicama’’.

 

Repriza emisije ’’Sfera znanja’’ u 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Andrijana Rabrenović

Foto/video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Obrada teksta: Jasminka Mulić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE