Respiratorne infekcije najčešće jesenje bolesti kod djece (video)

Na Dječjem odjeljenju bjelopoljskog Doma zdravlja svakodnevno u prosjeku pregledaju više od 30 mališana sa simptomima respiratnih infekcija, kaže dr Milijana Marković, specijalista pedijatar.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje dr Marković ističe da su infekcije disajnih puteva praćene povišenom tjelesnom temperaturom, curenjem i zapušenošću nosa, bolovima u grlu i malaksalošću. Infekcije se najčešće prenose kapljičnim putem, kijanjem,  kašljanjem i putem predmeta, a  u 90 odsto slučajeva njihovi uzročnici su virusi.

dr Milijana Marković - spec. pedijatar u Domu zdravlja Bijelo Polje

“Dječaci su podložniji respiratornim infekcijama, jer je anatomska konstitucija njihovih disajnih puteva drugačija nego kod djevojčica. Gojaznost svakako utiče na sklonost ka respiratornim infekcijama, tako da su gojaznija djeca sklonija prehladama, kao i djeca koja nijesu dojena. Dojenje je najbolja ishrana i sve smjernice u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  upućuju na takav način ishrane djeteta, zbog samih osobina majčinog mlijeka koja su prilagođena djeci. Majčino mlijeko ima supstance koje pomažu imunitetu i dojena djeca su zaštićena više u odnosu na djecu koja su na adaptiranim formama”, naglašava dr Marković.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić 

Foto i video: Darko Braič 

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje