Otvaranjem fakulteta i novih radnih mjesta zadržati mlade u Bijelom Polju (video)

„Naše vrijeme je sada“ – poručili su i bjelopoljski srednjoškolci mladima Crne Gore, obilježavajući 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca.

Iako su i ovaj 17. novembar dočekali sa brojnim problemima, bjelopoljski srednjoškolci kažu da su ipak zadovoljnim svojim položajem u društvu, ali i istakli da je otvaranje novih fakulteta i radnih mjesta najbolje rješenje za smanjenje broja mladih koji sve češće odlaze iz Bijelog Polja u potrazi za boljim životom.

Gostujući u emisiji „Mladi za mlade, Radija Bijelo Polje, učenica Srednje elektro ekonomske škole, Maja Raković  i učenik Gimnazije „Miloje Dobrašinović, Damir Crnovršanin, poručili su mladima da se sami moraju angažovati i  iskoristiti  sve prilike koje im se pružaju, jer su upravo oni budućnost Crne Gore.

Ovaj važan datum za sve srednjoškolce, gimnazijalci će obilježiti večeras u Centru za kulturu bogatim kulturno-zabavnim programom.

 „Odlučili smo da naš dan proslavimo uz pjesmu, razne skečeve, besjede, recitacije, koje zapravo govore o mladima, o srednjoškolcima, njihovim pravima i obavezama, a cijelim programom zapravo želimo da još jednom da im poručimo da je naše vrijeme sada“, istakao je Damir Crnovršanin.

Kako je rekao srednja škola je svakako najljepši period života, ta ga zato moraju iskoristiti na najbolji mogući način.

„I to usavršavajući svoje znanje, talenat, jer po završetku srednjoškolskog obrazovanja biramo zanimanje koje će odrediti našu budućnost“, rekao je Crnovršanin.

Učenici bjelopoljske Srednje elektro-ekonomske škole svoj dan proslavili su još prošlog petka, organizovanjem sjedince Đačkog parlamenta.

„Iskoristili smo priliku da prezentujemo  sve ono što smo u proteklom periodu uradili, a što je u velikoj mjeri doprinijelo rješavanju problema srednjoškolaca i njihovim boljim položaju u društvu. Mnogo učenici i ne znaju kada se i zašto obiležava Dan srednjoškolaca, pa smo ih informisali i o tome i ukazali im na važnost ovog dana“, kazala je Maja Raković, dodajući da su nakon toga  organizovali i koktel, tokom kojeg su se družili, zabavljali i prijesćali brojnih doživljaja.  

Raković je istakla i da su problemi, interesi, prava i obaveze srednjoškolaca ono na čemu rade svakog dana, a ne samo 17. novembra, kada se obilježava Dan srednjoškolaca.

Iako 17. novembar srednjoškolci koriste da ukažu na probleme sa kojima su suočavaju i skrenu pažnju javnosti, bjelopoljski srednjoškolci akcenat ipak stavljaju na razvoj svijesti kod mladih.

Kako su u emisiji „Mladi za mlade“ kazali Maja i Damir, srednjoškolci znaju svoja prava i traže da se ona poštuju, često zamenarujući svoje obaveze.

„Mislim da je to problem ne samo u bjelopoljskim, već i ostalim srednjim školama. Tako da su ne samo prava, već i obaveze srednjoškolaca, česta tema naših sastanaka i tribina koje organizujemo, kako bi mlade nekako probudili i ukazali im na ono što se od njih traži i očekuje“, istakao je Damir.

Na isti problem ukazala je i Maja Raković, koja je kazala da učenici često zamenaruju svoje obaveze.

„Prava srednjoškolaca se poštuju i do sada zaista nijemo imali pritužbe da je nkom povrijđeno ili ugroženo određeno pravo. Za prava srednjoškolaca  ne borimo se samo kroz rad đačkog parlamenta, tu je i Unija srednjoškolaca, koja je uvijek spremna da ogovori na svaki naš zahtjev, ali ipak mislim da je najvažnije probuditi svijest mladih ljudi, podstaći ih da iskoriste šanse koje im se nude i naučiti ih da pametno iskoriste svoje vrijeme“, podvukla je Raković.

Raković i Crnovršanin su u današnjoj govorili i o obrzovnom sistemu, istakavši da u njihovim školama funkcioniše dobro.

„Plan i programa rada prema kojem se sprovodi nastava u našoj školi je zaista dobar, tako da zaista ne postoji nešto što bih mogla da navedem kao falinku u našem obrazovnom sistemu. A ono što se možda može nazvati problemom jeste ta nezainteresovanost i nedovoljna informisanost učenika kada je riječ o vannastavnim aktivnostima, koje su svakako veoma važne kada je riječ o neformalnom obrazovanju“, kazala je Raković.

Obrazovnim sistemom Crnovršanin kaže da su zadovoljni i gimnazijalci, ali da je uvođenje smjerova tema o kojoj sve češće razgovaraju na sjednicama učeničkih parlamenata.

„Gimnazija pruža opšte obrazovanje, ali postoje učenici koji imaju određene preference prema određenim oblastima, u kojima su jako uspješni, tako da razmišljamo da uskoro napravimo konkretan predlog koji ćemo uputiti upravi škole, a koje će zapravo i biti fokusirana na uvođenje smjerova, kao što je nekada i bilo – na društveni i prirodni“, pojasnio je Crnovršanin.

„Šta poslije srednje škole?“ pitanje je koje će za par mjeseci sebi postaviti veliki broj maturanata, a kako bi mlade ljude zadržali u Bijelom Polju, Raković i Crnovršanin predlažu otvaranje novih fakulteta, ali i radnih mjesta, kako bi mladi mogli da usavršavaju svoja znanja i svoju budućnost izgrade u Bijelom Polju.

 

Repriza emisije ,,Mladi za mlade“ biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE