,,Biserni đerdani” – dragulj bošnjačke književnosti (video)

Knjiga ,,Biserni đerdani” - pregled savremenog književnog stvaralaštva Bošnjaka u Sandžaku, autora Enesa Nikšića, promovisana je večeras u Kući Rista Ratkovića.

,,Biserni đerdani” predstavljaju retrospektivu bošnjačkog stvaralaštva od trenutka uvođenja latiničnog pisma na prostore Sandžaka, u ovom pregledu zastupljena su izabrana djela 62 pisca, rodom iz Sandžaka, koji su pisali na svom maternjem jeziku, a veliki broj njih je upravo  iz Bijelog Polja.

Osnovna odrednica  za  Nikšića u izradi knjige bila je želja da glorifikuje ljubav prema zavičaju, porodici i univerzalnm vrijednostima, ali i da istaknu posebnost i naročite književne postupke koji krase ove prostore.

“Ovom knjigom sam zapravo želio da prikažem genezu pismenosti Bošnjaka, od odlaska Turaka pa do današnjih dana. Ovo je moj neki lični pečat i dolživljaj bošnjačkog stvaralaštva, neko bi možda napravio drugačiji izbor i druge književnike uvrstio u ovu knjigu, ali ja sam se vodio odnosom pisaca prema zavičaju, ljubavi prema roditeljima, bližnjima i upravo sam na osnovu tih motiva birao pisce”, kazao je večeras Enes Nikšić, dodajući da su ,,Biserni đerdani”  knjiga pozitine energije, koja pokazuje koliko je Sandžak  bogat kao književno područje.

O knjizi ,,Biserni đerdani” večeras je govorio i Rizah Gruda, koji je istakao da ona predstavlja istinski dragulj, zahavljujući kojem će i drugi narodi moći da upoznaju bošnjačku književnost.

“Ovo je izuteno značajno književno djelo, jer prvi put poslije balkanskih ratova na jednom mjestu imamo sve poznate bošnjačke književnike i pjesnike sa teritorije Sandžaka, a koji je najvviše, moram priznati, upravo iz Bijelog Polja, koje je u  vrhu po broju poznatih književnika na bivšem prostoru SFRJ”, kazao je Gruda na večerašnjoj promociji.

On je istakao i da knjigu ,,Biserni đerdani” treba uvrstiti u  lektirU za srednjoškolce, te da svaka biblioteka treba da posjeduje ovako značajno djelo.

Knjiga ,,Biserni đerdani” predstavlja značajan doprinos Sandžaku kao zavičaju i njegovom jeziku, čak više od nekih istorijskih fakata, kazao je na večerašnjoj promociji Murat Ćorović.

“Ovo nije oda sandžačkom čovjeku, n pjesnička idila, niti istorija pisana perom politike. Ovo je književna, lirska artikulacija faktografije. Stihovi i štiva zastupljeni u ,,Bisernim đerdanima” donose sliku iznutra, ključ za dušu, za osjećanja, za doživljaje, živu sliku jednog zemana, ljudi u njemu, sudbinu tih ljudi, kao I nagovještaje nekih budućih vremena”, istakao je Ćorović, poručujući svima da čitaju ono što pišu autori “Bisernih đerdana”, jer kako je rekao, tamo će naći brojne zanimljive dragulje koji će im  upotpuniti znanje o zavičaju i zavičajnom jeziku.

Promociju knjige ,,Biserni đerdani”, autora Enesa Nikšića, organizovala je JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU “Klub Kulture”, moderator promocije bio je Rafet Mulić, a odlomkeje čitao Edin Smailović.

Autorka, foto i video: Sanja Čujović

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE