Pešić: Zadržati mlade na selu (video)

Nevladina organizacija ,,Farmeri Vranštice“ brojnim projektima i aktivnostima doprinosi očuvanju života na selu, i podstiče mlade da se bave poljoprivredom i stočarstvom.

Gostujući u emisiji ,,Šta može Nvo“, Radija Bijelo Polje, osnivač i predsjednik NVO ,,Farmeri Vranštice“, uspješan farmer iz bjelopoljskog sela Tomaševo, Vučko Pešić, kazao je da svojim djelovanjem u okviru NVO žele da ukažu na sve probleme sa kojima se farmeri suočavaju, ali kako navodi, i da zadrže mlade na seoskim gazdinstvima.

,,Svjedoci smo da dosta mladih odlazi u inostranstvo, ostaćemo bez mladog stanovništva, sela su nam već pusta tako da se taj problem mora riještiti. Mlade moramo uputiti da se bave poljoprivredom i da sami proizvode hranu“, istakao je Pešić.

Nvo ,,Farmeri Vranštice“ nedavno je uspješno realizovala projekat ,,Snaga mladih farmera – Sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“, u saradnji sa Nvo ,,Kijele vode“, a prema riječima Pešića efekti projekta su pozitivni.

,,Predavanje o higijeni muže u okviru projekta bila je dobra prilika da farmeri pitaju sve što ih zanima, ali mislim da predavanje nije dovoljno iskorišteno. Dosta mladih farmera nije se odazvalo jer su imali posla na njivi, tako da je možda bilo bolje slično predavanje organizovati u zimskom periodu. Na sajmu drugog dana manifestacije učestvovalo je oko 35 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine i veoma je bitna ta saradnja koju smo ostvarili“, dodaje on.

Na svom gazdinstvu u Tomaševu Pešić proizvodi lisnati sir po tradicionalnoj recepturi.

,,Proizvodimo sir na tradiconalan način, ali smo osavrmenili svoju proizvodnju. Uredili smo objekte koji bi zadovoljili Zakon o bezbjednosti hrane, posjedujemo komore za skladištenje sira. Za nekih mjesec dana očekujem da ćemo proizvode plasirati i u manjim, ljepšim pakovanjima. Obzirom da u proteklom periodu nijesmo imali uslova svo mlijeko prodavali smo mljekari, a sada će mlijeko ići u preradu sira“, istakao je Pešić, koji proizvode plasira restoranima, prodavnicama zdrave hrane u Crnoj Gori.

On dodaje da je kod proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i druge hrane bitan kvalitet, kao i da je proizvođač stalno dostupan na tržištu.

Pešić ističe da on i članovi nevladinog udruženja koriste subvencije Ministarstva poljoprivrede, koje im dosta olakšavaju rad. 

Pešić posjeduje i 50 pčelinjih društava, a kako je kazao otac ga je naučio da brine o njima. Navodi da su pčele ljubav od malih nogu.

,,Odlučio sam da budem sam svoj gazda, i sigurno se sada ne bih vratio u grad. Kroz bavljenje poljoprivredom mogu da obezbijedim zdravu hranu prvenstveno za svoju porodicu, a kasnije i za tržište. Za održavanje uspješnog gazdinstva potrebna je jaka, brojna i složna porodica“, zaključuje Pešić.

On je istakao da će NVO ,,Farmeri Vranštice“ u narednom periodu biti istrajna u borbi da edukuje mlade kojima bi pokazali  da i na selu može da se živi.

,,Savjetujem mlade koji žive na selu da po svaku cijenu ne napuštaju svoja imanja, već da se bave domaćom proizvodnjom, jer svaka roba ima svog kupca“, poručuje Pešić.

NVO ,,Farmeri Vranštice" broji pet članova,a osnovana je 2010.godine.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE