Dr Radovanić: Crna Gora druga u Evropi po broju dijabetičara (video)

Crna Gora je po broju oboljelih od šećerne bolesti na drugom mjestu u Evropi, kazala je dr Snežana Radovanić, specijalista endokrinolog.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje u susret 14.novembru, Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa, doktorka je naglasila da ova bolest poprima karakter pandemije, te je neophodno, što prije preduzeti mjere kako bi se zaustavila njena velika progresija.

„U našoj državi  ima oko 33.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, a smatra se da još oko 22.000 ne zna da živi sa ovom bolešću. Veliki broj oboljelih je od dijabetesa tipa 2, koji se stvara uglavnom zbog loših životnih navika”, kaže dr Radovanić. Dodaje da su fizička neaktivnost i gojaznost, odnosno nepravilna ishrana sa povećanim unosom ugljenih hidrata, ključni faktori za nastanak dijabetesa.

„Način života i fizička neaktivnost su na prvom mjestu, kada govorimo o uzrocima koji dovode nastanka bolesti. Dijabetes je poremećaj metabolizma, prije svega šećera a osim šećera, i masti i proteina. To je metabolička bolest koja se karakteriše povećanim nivoom šećera u krvi. Ukoliko je glikemija ujutru, „natašte“, kada izmjerimo šećer veća od 6,1, onda već govorimo o poremećaju gliko-regulacije. Ali, to nije dijabetes, već preddijabetes, ili jedno stanje koje će nas ubrzo uvesti u šećernu bolest, ukoliko adekvatno ne reagujemo, što znači, povesti računa o  ishrani i fizičkoj aktivnosti. Ukoliko je šećer ujutru 7 i više, u tom slučaju govorimo o dijabetesu. Naravno, dijagnozu ne postavljamo na osnovu  jednog nalaza. Neophodno je  za dva do tri dana ponoviti vrijednosti glikemije, i ostale neophodne pretrage“, ističe dr Radovanić, dodajući da ukoliko neko pije puno vode, često mokri, ima povećan apetit a istovremeno gubi na tjelesnoj težini, pretjerano se znoji i nervozan je, simptomi su koji zahtijevaju  obaveznu laboratorijsku pretragu i javljanje  ljekaru.

U cilju prevencije šećerne bolesti dr Radovanić preporučuje umjerenu, zdravu ishranu bogatu  i redovnu fizičku aktivnosti.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje