''Kroz NTC učenje dijete se priprema da samo otkriva i dolazi do saznanja'' (video)

''Suština NTC učenja je da se nova otkrića iz neuronauke primjene u vrtićima, školama i svakodnevnom  životu  djeteta. Odnosno da se kroz raznovrsne aktivnosti radi na razvoju mozga  u periodu od rođenja pa do desete godine, koji je naosjetljiviji i u kojem se dešava najintezivniji rast i razvoj djeteta'' kazala je Gordana Knežević, zamjenica direktorke JPU ‘’Dušo Basekić’’ gostujući u ''Sferi znanja''.

Naime, ona je kao predstavnica Crne Gore učestvovala na nedavno održanoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji ''Novi izazovi u edukaciji'',  organizovanoj  u Novom Sadu. Benefiti ovog učenja, po njenim riječima su da se dijete priprema da samo otkriva i dolazi do saznanja i pronalazi, upoređuje i zaključuje iskustvenim učenjem, a ne da mu i dajemo gotove sadržaje kao što je to ranije bilo 'reproduktivno znanje’od kojeg ono kasnije kroz školu i kroz  život nema neke koristi.

NTC učenjе se u Crnoj Gori već implementira  i akreditovano je od strane Ministarstva prosvjete. Poenta tog sistema učenja je na motoričkim aktivnostima. Postoje tri faze ovog učenja. Prva faza  su motoričke aktivnosti gdje se stimulišu urođene aktivnosti  djeteta. ''Djetetu je od Boga dato da trči, da se kreće. Beba ne treba da čvrsto stoji uz mamu nego da se okreće, prevrće da joj se dižu rukice. Svim tim pokretima se sprema organizam za drugu fazu, a to je klasifikacija mišljenja i razvoj mišljenja kod djeteta, dok je treća faza razvoj konvergentnog i  divergentnog mišljenja, odnosno to je funkcionalno učenje'', pojasnila je ona.

Prošle godine je već  deset vaspitačica iz JPU ''Dušo Basekić'' pohađalo taj bazični seminar i one u  svakodnevnim aktivnostima sprovode usvojena znanja. U planu je da još 30 vaspitača  iz ove ustanove pohađa pomenuti seminar.

Zamjenica direktorke je, pored brojnih aktivnosti predškolske ustanove ''Dušo Basekić'', istakla i učešće u  međunarodnom projektu ''Say hello to the world'' (Kaži zdravo svijetu), koji ima za cilj upoznavanje drugih kultura i  razvijanje tolerancije kod djece. Crnoj Gori je u okviru ovog projekta kao partnerska država dodijeljenja Litvanija. Projekat se odvija kroz pet programa: ''Ja'', ''Ja i vrtić'', ''Moja porodica'', ''Moj grad'' i ''Moja država''.

 

Repriza emisije ''Sfera znanja'' je na programu u 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:  Andrijana Rabrenović

Foto/video:  Vladimir Jelić

Tonska realizacija:  Dalibor Rakočević

Audio obrada:  Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE