Dr Madžgalj: Moždani udar drugi uzročnik smrti u svijetu a treći u Evropi (video)

Pod sloganom “Uzdigni se, ustani ponovo poslije moždanog udara”, 29. oktobra širom svijeta je obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara, u cilju informisanja javnosti i edukacije šire populacije o važnosti blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije u slučaju bolesti.

Gostujući tim povodom u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Milan Madžgalj, specijalista neurolog, kazao je da u Crnoj Gori , ali i svijetu, moždani udar predstavlja jedno od najčešćih neuroloških oboljenja. U svijetu godišnje oboli oko 15 miliona osoba, dok skoro šest miliona umre od posljedica moždanog udara. Vodeći je uzrok invaliditeta, drugi  uzročnik smrti u svijetu a treći u Evropi, mada  najnovija istraživanja pokazuju da je u razvijenim zapadnoevropskim zemljama moždani udar na četvrtom mjestu po smrtnosti.

„To znači da je u razvijenim zapadnoevropskim zemljama prevencija, liječenje i rehabilitacioni dio bolji nego kod nas. Po broju oboljelih Crna Gora prati evropski trend, pa je na 100.000 stanovnika od 100 do 300 novooboljelih od moždanog udara. U toku je izrada registra oboljelih od ove bolesti na nivou države, tako da ćemo uskoro imati preciznije podatke o broju oboljelih u svim crnogorskim opštinama“, kazao je dr Madžgalj.

On ističe da se moždani udar može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jaka glavobolja, prolazne smetnje vida, prolazna utrnulost ili slabost polovine tijela, oduzetost jedne ruke ili noge, gubitak ili nemogućnost govora, i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć.

“Do moždanog udara ili šloga dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rjeđe pucanja krvnog suda u mozgu. Trećina oboljelih uspije potpuno da se oporavi, kod  trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invaliditet koji najčešće za posljedicu ima trajnu radnu nesposobnost a trećina je onih koji nažalost umru. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine šloga”, naglašava dr Madžgalj.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

 AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE