Znakovni jezik ključni faktor integracije gluvonijemih osoba (video)

Gluvonijeme osobe su u najnezavidnijem i najlošijem položaju od svih invalidnih lica, kada je riječ o njihovoj organizaciji, udruživanju, ali i samom odnosu zajednice prema njima, a prema riječima predsjednice NVO „Gluvonijeme osobe“, Azre Drndar, znakovni jezik ključni je faktor integracije gluvonijemih osoba, jer ova invalidna lica uvijek trebaju posrednika u komunikaciji.

Sa ciljem uključivanja gluvonijemih osoba u društvenu zajednicu, uspostavljanja kvalitetnog sistema socijalne zaštite i unaprijeđenja životnog standarda gluvonijemih osoba, bjelopoljska NVO „Gluvonijeme osobe“ pokrenula je projekat “Servisi podrške gluvonijemim osobama”, kazala je Drndar, gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“.

„Unapređenje komunikacije jedan je od ciljeva ovog projekta, jer u službama i ustanovama čije usluge koriste gluvonijeme osobe, nema obučenih osoba koja znaju gestovni jezik i koje bi bili posrednici u toj komunikaciji. Zato smo i odlučili da u okviru ovog projekta uspostavimo servis „Šalter-radnik“ i tako pomognemo svim gluvonijemim licima u našem gradu“,  objasnila je Drndar.

Ona je napomenula da je servis „Šalter-radnik“ i dalje aktivan, te da stoji na raspolaganju svim gluvonijemim osobama, ali i zaposlenima u određenim ustanovama, kojima treba ovakva vrsta usluge.

Drndar je napomenula da je na osnovu Memoranduma o saradnji, koji je potpisala sa nekadašnjim predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem, bila radno angažovana u Centru za socijalni rad, gdje je više od godinu dana pružala usluge posrednika u komunikaciji, što joj je, kako je istakla, mnogo pomoglo u realizaciji ovog projekta.

Predsjednica NVO „Gluvonijeme osobe“ najavila je da će u okviru projekta “Servisi podrške gluvonijemim osobama” uskoro biti pokrenuta i Mala škola znakovnog jezika.

“Nju će pohađati predstavnici ustanova čije usluge koriste gluve i nagluve osobe, a među polaznicima će biti radnici Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, opštinskih sekretarijata, kao i Biroa rada, a naravno mogu se prijaviti i svi zainteresovani pojedinci, koji žele da nauče znakovni jezik”, kazala je koordinatorka projekta.

Kako je podvukla interesovanje je veliko, tako da se nada da će i ova aktivnost biti uspješno realizovana.

„Ovu školu najavljujemo već duže vrijeme, ljudi već zovu i informišu se, tako da ćemo započeti čim iz Opštine uplate novčana sredstva. Svi polaznici će po završetku dobiti i sertifikat, koji im kasnije može poslužiti i prilikom traženja posla“, rekla je Drndar.

Ono je napomenula da  je ovaj projekat usmjeren i na dostizanje cilja 6 Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta za period 2017-2021, što dodatno govori o važnosti implementaciji ovog projekta.

Kao dijete roditelja sa oštećenim sluhom, Azra Drndar, upoznala se direktno sa svim problemima sa kojima se gluvonijeme osobe suočavaju, što je, kako je kazala i podstaklo i motivisalo da se bavi pitanjima i pravima gluvonijemih osoba.

 „Znam i koliko je nama djeci bilo teško, naročito tokom odrastanja i školovanja. Međutim, oni su uvijek bili najveća podrška i zahvalna sam im što su me naučili da prje svega budem dobar i human čovjek. Zato i danas radim ovo i pokušavam da pomognem svima, bez ikakve nadoknade, samo iz ljubavi i želje da olakšam život gluvonijemim osobama“, istakla  je Drndar.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE