Šabanović: ‘’Naučiti učenika kako da uči, jedan od ciljeva modularizovane nastave’’ (video)

Od školske 2018/2019. godine u crnogorskim srednjim stručnim školama se realizuje 16 novih modularizovanih obrazovnih programa, pored 10 programa koji postoje od prethodne godine.

Nakon prvog klasifikacionog perioda o dometima ove reforme u oblasti obrazovanja, razgovarali smo sa Alenom Šabanovićem, koji je profesor u Srednjoj elektro-ekonomskoj školi i realizator programa obuke nastavnika za implementaciju novih obrazovnih programa i Oliverom Srdanović, profesoricom i koordinatorkom u Srednjoj stručnoj školi.

Prema riječim profesora Šabanovića modularizovana nastava će tek u narednom periodu da pokaže da li smo i u kojoj mjeri na dobrom putu. Ono što je činjenica je da su zemlje u okruženju prihvatile ovaj koncept i to radimo po ugledu na zapadni sistem.

Prema njegovom mišljenju suština modularizovane nastave jeste da se proizvode kadrovi iz srednjih stručnih škola, koji će biti spremni da odgovore tržištu rada Crne Gore. Bitna je stvar da  se shvati da smo devedeset posto stvari radili već na isti način, pojasnio je Šabanović, dodajući da ima još nekih novina u smislu organizacije nastave.

Šabanović je pojasnio da je modul zapravo ono što smo do sada zvali predmet, ali u malo širem kontekstu. Modul obuhvata proces učenja, aktivnosti na času i cilj tog modula je da učenik na kraju ima cilj, stavove i vještine. Dakle, da je kompententan da odradi neki konkretan posao, za razliku od predmeta. To je suština.  Promjena u odnosu na dosadašnji koncept srednjeg stručnog obrazovanja jeste što je praktična nastava implementirana i sastavni je dio modula.

On ističe da su u startu kolege mislile da smo izgubili na praktičnoj nastavi u broju časova, međutim to nije tačno. Prije je praktična nastava bila poseban predmet, sada su ti časovi praktične nastave implementirani u okviru modula, pa imate module koji imaju čisto teorijsku nastavu, kao i module koji imaju teorijsku nastavu, vježbe i praktičnu nastavu.

O praktičnom aspektu modularizovane nastave govorila je profesorica Srdanović, koja je napomenula da je po tom modelu nastave već izašla jedna generacija turističkih tehničara, kao i da su u njenoj matičnoj školi već imali taj oblik nastave, samo u drugačijem vidu u odnosu na ovaj koji se sada primjenjuje. U tehničkom smislu došlo je do nekih izmjena, pojasnila je profesorica Srdanović. Naime, postojali su ishodi kao zamjena za ciljeve, koji su bili dok su bili predmeti. Sa modulima su došli ishodi učenja i to je nešto što učenik u  konačnom treba da dostigne.

Od ove školske godine u Srednjoj stručnoj školi su četiri obrazovna programa po modularizovanoj nastavi. To je prehrambeni tehničar, prodavač, konobar i kuvar. Većina nastavnika i stručnog aktiva je prošla obuku u Centru za  stručno obrazovanje za primjenu ovog oblika nastave, tako da je uloga koordinatora više u tom tehničkom dijelu da koordinira zajedničkim planiranjem svih nastavnika kako stručnih, tako i obrazovnih i izbornih modula. Obaveza je da se  pregledaju godišnji planovi i planovi realizacije ishoda, jer smo u obavezi da pravimo plan realizacije ishoda učenja i organizujemo  periodične sastanke sa nastavnicima, u cilju rješavanja tekućih problema i planiranju nastave. Ona je navela da je kao koordinator u obavezi i da dostavlja periodične i godišnje izvještaje Centru za stručno obrazovanje po njihovim uputstvima.

Profesori Šabanović i Srdanović su govorili i o ostalim aspektima modularizovane nastave, kreiranju fleksibilnog rasporeda za učenike, novom načinu ocjenjivanja, vođenju knjige odjeljenske zajednice, ali i načinima prevazilaženja prepreka koje postaju vidljive tokom sprovođenja ove obrazovne reforme.

 

Repriza emisije “Sfera znanja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:  Andrijana Rabrenović

Foto/video:  Vladimir Jelić

Tonska realizacija:  Dalibor Rakočević

Audio obrada:  Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA

RADIJA BIJELO POLJE