Bjelopoljski školarci kroz pozorište, pjesmu i igru učili o pravilima ponašanja u saobraćaju

Edukativna pozorišna predstava "Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!", u izvođenju glumica ateljea "Arlekin" iz Podgorice, održana je danas u bjelopoljskom Centru za kluturu.

Dugogodišnje članice ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović kreirale su dječiju edukativnu predstavu na temu saobraćaja, a bjelopoljski osnovci danas su kroz pozorište, pjesmu i igru učili o pravilima ponašanja u saobraćaju.

Kako se ponašati tokom vožnje automobilom a kako kada smo pješaci, kako prelaziti ulicu i šta nam govore semafor, znakovi i saobraćajni policajci, pitanja su na koja su glumice Ivona Čović Jaćimović i Žana Gardašević Bulatović dale odgovor našim školarcima.

“Prije godinu dana samo došle na ideju da radimo edukativnu predstavu na temu saobraćaja, kako bi podigle nivo svijesti o bezbjednosti u saobraćaju. Vodeći se raznim iskustvima i posmatrajući okolinu zaista smo našle više povoda da kreiramo ovu predstavu, koja je namijenjena ne samo djeci, već i roditeljima”, kazala je Ivona Čović Jaćimović za Radio Bijelo Polje.

Ona je istakla da je predstava je najbolji način edukacije djece i to ne samo o ovoj temi, već i svim ostalim, jer, kako je kazala, kroz pozorište djeca najbolje usvajaju pravila ponašanja.

“Na našu veliku sreću ovaj projekat podržale su sve crnogorske institucije kulture, a zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je prepoznalo originalnost i edukativnost predstave, danas smo uspjele i bjelopoljskim školarcima da priredimo ovo igranje i jako koristan edukativni čas”, kazala je Ivona Čović Jaćimović.

Glumica Žana Gardašević Bulatović kazale je da su jako zadovoljne reakcijama mališana i da polako uspijevaju u svojoj misiji.

“Predstavu "Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!" do sada smo izveli za skoro sve osnovce iz Podgorice, a sad nam predstoje igranja na sjeveru, kako bi svim mališanima ispričali zapravo ovu priču o važnosti poštovanja saobraćajnih pravila i predstava”, kazala je Gardašević Bulatović, dodajući da će uskoro sve mališane i zaljubljenke u pozorište obradovati novim projektima, koji će takođe biti edukativnog karaktera.

Tekst za predstavu napisao je dramuturg Milo Masoničić, dok je muziku radio Vladimir Maraš.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE