Počela obuka za pružanje pomoći djeci sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom (video)

Dvodnevna obuka za pružanje usluge pomoć u kući djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom, koju organizuje  Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore – NARDOS, počela je danas u Bijelom Polju.

Cilj obuke je unapređenje kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, kao i ostvarivanje prava na korišćenje usluga u lokalnoj zajednici i njihov boravak u porodici.

Obuka se realizuje prema programu “Osnovna obuka za pružanje usluge pomoć u kući djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom”, koji je, kako je danas istakla Svetlana Dujović, autor i trener obuke,  akreditovan kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

“Ova obuka je jako važna jer je u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim je i predviđeno da se svi pružaoci ove vrste pomoći moraju licencirati i pružati usluge na jedan standardizovan način. Tokom ove obuke zajedno će i stručni radnici i saradnici, koji će direktno pružati usluge pomoći u kući, steći znanja o tome kako treba da se pružaju te usluge, kako da popune obrasce koje je propisala država Pravilnikom za podršku životu u zajednici, a naučićemo ih kako se pravi indvidualni plan rada, izvještaj o korisniku, zaključak ponovnog pregleda, liste praćenja”, objasnila je Dujović.

Ona je istakala da će tokom obuke posebno biti naglašena važnost uvažavanja prava korisnika, njihovo dostojanstvo, kao i pravo porodice.

“Mi nijesmo tu da pružamo sažaljenje, već sve ono što je korisnicima ovih usluga neophodno u skladu sa njihovim potrebama, a moramo i da se potrudimo da očuvamo njihovu samostalnost u granicama u kojima je to moguće”, kazala je Dujović.

Autorka ovog programa saopštila je i da će svi koji prođu ovu obuku dobiti sertifikat od Zavoda za socijalnu zaštitu i podsjetila da prema Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti usluge mogu da pružaju i ustanove koje osniva država ili opština, nevladine organizacije, privatna lica, kao i firme, tako da svi koji budu željeli da se bave ovom problematikom imaće priliku.

Projektom „Uspostavljanje usluge asistencije za pomoć u kući za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju i jačanje kapaciteta NARDOS-a“ kako je kazala Dujović predviđeno je i pilotiranje ovog programa.

“Obuka je već realizovana u Pljevljima i Herceg Novom, a plairano je da se održi i u Podgorici. U novembru i decembru će se pilotirati usluga pomoći u kući za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u sva četiri grada, koja su i obuhvaćena projektom i tada ćemo imati konkretne rezultate sa terena”, kazala je Dujović, napominući da pored nje obuku vrši i dr Sonja Vasićiz Herceg Novog.

Obuka za pružanje usluge pomoć u kući djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom, prema riječima Raseme Hekalo iz “Oaze”, prvi put se organizuje u Bijelom Polju.

“Osam asistenata iz našeg udruženja “Oaza” će proći ovu obuku, a prijavila su se i dva nezaposlena lica sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje, a tu su i stručna lica iz Centra za socijalni rad, kao i psiholozi i pedagozi koji su takođe prepoznali značaj ove obuke”, kazala je Hekalo dodajući da očekuju velike benefite od ove obuke, naročito što i u “Oazi” planiraju licenciranje pružanje ovakvih usluga.

Enisa Beganović, stručna saradnica u “Oazi” polaznica je ove obuke, a kako je kazala vjeruje da će joj mnogo pomoći u daljem radu sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju.

“Mislim da je važno da kroz ovu obuku prođu ne samo stručni sradnici, već i roditelji i svi oni koji rade sa djecom i mladim sa određenim ivaliditetom, jer pored dosadašnjeg iskustva neophodne su dodatne vještine i znanja kako bi naš rad bio efikasniji”, istakla je Beganović.

Seminar se realizuje u okviru projekta „Uspostavljanje usluge asistencije za pomoć u kući za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju i jačanje kapaciteta NARDOS-a“ koji je podržao Fond za aktivno građanstvo – fAKT i koji je dio programa “De Facto Razvoj” koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE