Lica sa smetnjama vida Dan bijelog štapa i ove godine dočekala sa brojnim problemima (video)

Međunarodni dan bijelog štapa, 15. oktobar, i ove godine slijepa i slabovida lica dočekala su bez većih pomaka u rješavanju problema sa kojima se gotovo svakodnevno suočavaju.

Diskriminacija, samoizolacija i nerazumijevanje sredine problemimi su sa kojima se i danas bore lica sa smetnjama vida, a iako stavovi prema njima počinju da se mijenjaju i preispituju, oni su, nažalost, i dalje jedna od većih prepreka njihovom punom ućešću u životu zajednice, kazao je danas sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, Mirsad Dlakić.

Gostujući u emisiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom”, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, Dlakić je istakao da 15. oktobar svojom simbolikom i nedvosmislenim porukama znači mnogo više.

“Podsjeća na probleme osoba sa smetnjama vida i ukazuje na njihovu urgentnost, koja je svojevrstan apel i traženje da se javnost upozna, a društvo obaveže, da ove osobe treba prihvatiti kao ravnopravne članove zajednice, sa svim građanskim pravima i ljudskim slobodama, oslobođene od svake diskriminacije i marginalizacije”, naveo je Dlakić.

On je istakao i da lica sa smetnjama vida ne traže više nego što im pripada, već samo žele da se obrazuju, rade, imaju pomagala i društvene aktivnosti, što su i poručili proteklog vikenda u Igalu, obilježavajući Međunarodni dan bijelog štapa.

“Za osobe sa smetnjama vida često se vezuju negativni stavovi i predrasude koje nastaju kao posljedica nedostatka informacija i neznanja. Tu su i netolerancija, ignorisanje i socijalna distanciranost. O svim tim problemima razgovarali smo i u Igalu,  prilikom obilježavanja Međunarodnog dan bijelog štapa, kada je 13 članova Orgnizacije slijepih za Bolje Polje i Mojkovac, kao i prethodnih godina, aktivno učestvovalo u ovoj manifestaciji”,  kazao je sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac, dodajući da je centalnoj manifestaciji, organizovanoj povodom 15. oktobra, prisustvovalo blizu 200 učesnika, uglavnom članova i pratilaca iz osam lokalnih organizacija.

Kako je Dlakić i istakao u današnjoj emsiji “Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom” o problemima sa kojima se suočavaju govore svakodnevno, a ne samo tog 15. oktobra, o čemu najbolje govore i aktivnosti koje sprovodi Orgnizacija slijepih za Bolje Polje i Mojkovac.

“Probleme sa kojima se gotovo svakodnevno susreću osobe sa smetnjama vida, mi pokušavamo da bar u određenoj mjeri rješavamo raznim projektima koje sprovodimo. A jedna od naših pokušaja, za koji već sada možemo reći da je bio prilično uspješan, jeste i projekat “Život s bijelim štapom”, koji je finansijski podržala Komisija za raspodjelu sredstava NVO opštine Bijelo Polje. Veći broj aktivnosti već smo uspjeli da realizujemo, a preostala je još jedna simulacija vrste kretanja uz pomoć dugog bijelog štapa, za više vidova samostalnosti, koju ćemo, ovih dana zakazati, navjerovatnije za kraj ovog mjeseca ili početkom novembra”, kazao je Dlakić, napominjući da će se pored simulacije kretanja organizovati i još jedna psihosocijalna radionica.

Zatvorenost osoba sa smetnjama vida u svojim kućama, koja je uzrokovana, prije svega nesamostalnošću pri kretanju, dovela ih je u stanje pasivnosti i velike zavisnosti od članova svojih porodica, pa je zato Orgnizacija slijepih za Bolje Polje i Mojkovac ralizovala i projekat „Personalnom asistencijom do samopoštovanja i samouvažavanja“, kako bi smanjila nivo njihove zavisnosti od porodice.

“Bila su zapošljena dva personalna asistenta i to na period od šest mjeseci, kao podrška za dvije osobe sa smetnjama vida. Оbezbjeđenje ove vrste servisa socijalne zaštite za osobe sa smetnjama vida sa visokim stepenom zavisnosti od tuđe pomoći, je, kroz realizaciju ovog projekta doprinijelo smanjenju njihove zavisnosti od porodice i drugih ljudi, povećalo samostalnost i omogućilo njihovo veće društveno i radno angažovanje i obezbijedilo bolji kvalitet života. Promjene stanja osoba sa smetnjama vida, u ovom slučaju korisnica servisa personalne asistencije, pratili smo prije i stanje poslije realizacije ovog projekta i zapazili da je razlika u pozitivnom smislu, ogromna, zato se nadamo da će biti još ovakvih projekata”, kazao je Dlakić.

Pored odlične saradnje sa Savezom slijepih Crne Gori, o čemu govori i projekat koji je u toku, Radio „Feniks“, u okviru kojeg se jedan clan obučava za dopisnika-novinara na ovom radiju, Dlakić je pomenuo i veoma konstrktivnu saradnju sa Opštinom Bijelo Polje.

“Saradnja sa lokalnom samoupravom je, uvijek bila korektna i konstruktivna i danas je  na tom nivou. Po prirodi posla, najviše sarađujemo sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu na čelu sa njenom sekretarkom Saidom Čikić i njenim saradnicima. Tu je i Miloš Kljajević, Nada Ćetković i ostali iz ovog sekretarijata, koji pokazuju, izuzetnu senzibilnost prema našoj populaciji, ali i uopšte, prema osobama sa invaliditetom”, kazao je Dlakić.

On je poručio da će nastaviti borbu za ostvarivanje svojih prava, kako bi život slijepih i slabovidih lica bio kvalitetniji, a položaj u društvu bolji.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE