Dr Zlajić: Stigma i neinformisanost razlozi zbog kojih se ćuti o mentalnim bolestima (video)

Dobro mentalno zdravlje  je sastavni  dio opšteg zdravlja i doprinosi kvalitetnom funkcionisanju pojedinca, porodice i zajednice. Mentalno zdravlje je preduslov socijalnog i ekonomskog razvoja društva, kazao je dr Aleksandar Zlajić, specijalista psihijatar u Opštoj bolnici.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, a povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, dr Zlajić je kazao da zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja uključuje mjere i aktivnosti usmjerene na uspostavljanje i održavanje mentalnog blagostanja.

“Mentalni poremećaji su veliki zdravstveni problem, a ljudi i dalje žive u naivnom uvjerenju da se to događa nekom drugom, zbog čega se javljaju ljekaru tek kad je bolest jasno ispoljena. Čak i u takvim situacijama, rodbina ne želi da prihvati postojanje mentalnog oboljenja, minimizirajući tegobe i racionalizujući ponašanje oboljelog člana porodice. Razlozi zbog kojih se malo govori o mentalnim bolestima su nedovoljna edukacija i informisanost, stigma i mentalitet”, ističe dr Zlajić.

On navodi da je depresija najčešći oblik narušenog mentalnog zdravlja, te da je poslije kardiovaskularnih bolesti, drugi vodeći uzrok radne nesposobnosti.

“Depresija će do 2020. godine zauzeti drugo mjesto po učestalosti, a do 2030. prvo mjesto, odnosno biće češća od kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Trenutno je u svijetu oko 350 miliona oboljelih”, podsjeća dr Zlajić.

Kao mjeru prevencije mentalnih bolesti  doktor navodi zdravu ishranu, fizičku aktivnost i rekreaciju, opuštanje, dosta smijeha, izbjegavanje stresnih situacija, kao i traženje pomoći kada nismo u situaciji da se izborimo sa svakodnevnim problemima.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.