Mešter: Uprkos bolesti, borićemo se za naše bolje sjutra (video)

Nevladina organizacija oboljelih od moždanog udara „Brain“, jedina takva na sjeveru Crne Gore,  uspješno je realizovala projekat „Zajedno smo jači“.

Cilj projekta „Zajedno smo jači“, koji je podržao i Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ogledao se u pružanju pomoći osobama koje su doživjele moždani udar i to kroz angažovanje profesionalnih asistenata, kazao je predjsednik NVO „Brain“, Ranko Mešter, gostujući u emisii „OSI“, Radija Bijelo Polje.

„Ta pomoć se ogledala u svakodnevnim aktivnostima osoba oboljelih od moždanog udara, kao što je odlazak kod ljekara, nabavka lijekova ili kupovina kućnih potrepština, a asistenti su pratili članove naše organizacije i prilikom odlaska u pozorište, kulturne manifestaciju ili izlet“, pojasnio je Mešter, ističući da su korisnici ovog servisa pomoći su zaista bili jako zadovoljni pruženim uslugama.

On je kazao da je bilo angažovano osam osoba koje su se nalazile na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje, kao i da su bile zapošljene na period od šest mjeseci, a za svoj posao su svakog mjeseca dobijali novčanu naknadu, u iznosu od 193,00 eura.

„Kada smo pokrenuli ovaj projekat i raspisali konkurs za asistente, interesovanje je bilo iznenađujuće veliko, prijavilo se čak 20 nezaposlenih lica, ali smo izabrali njih osam. Oni nijesu prošli profesionalnu obuku, već su se o članovima naše organizacije brinuli uz naše savjete i sugestije“, kazao je Mešter, dodajući da je svaki asistent vodio je računa o dva člana iz NVO „Brain“.

On je podsjetio da je to bio treći projekat koji je uz pomoć Zavoda za zapošljavanje Crne Gore realizovala njihova nevladina organizacija, a koji je podrazumijevao angažovanje profesionalnih asistenata.

„Zaista moram istaći da smo od samog početka imali veliku podršku Zavoda za zapošljavanje, koji nam je pomogao u realizaciji svih projekata, a posebnu zahvalnost dugujemo Slađani Nedović i Jadranki Rakonjac, koje su bile tu da riješe svaku našu nedoumicu“, napomenuo je osnivač i predsjednik NVO „Brain“.

Mešter je podsjetio i da je organizacija „Brain“  više puta kod različitih donatora aplicirala za brojne projekte, međutim, kako je kazao,  nijesu dobili podršku.

„Ne znam zašto nijedan od projekta koje smo slali nije naišao na podršku, iako je svaki prvenstveno imao za cilj da olakša život osobama koje su preživjele moždani udar, kao i da im omogući kvalitetinju njegu i proces rehabilitacije. Ipak, mi nećemo odustati i nastavićemo da pokušavamo“, poručio je on.

Mešter je kazao i da će kroz saradnju sa drugim nevladinim organizacijma, a uz pomoć nadležnih ustanova, pokušati da pokrenu inicijativu za izmjenu određenih zakonskih normi, koje se prvenstveno odnose na liječenje i oporavak.

„Svi koji su imali moždani udar imaju pravo na 21 dan oporavka u u institutu  „Simo Milošević“, u Igalu i zaista je tamo medicinska njega jako kvalitetna i rezulati budu brzo vidljivi. Ali je problem što nama zakonski nije omogućena ponovna rehabilitacija, iako druge osobe sa invaliditetom svake godine dobijeju po 21 dana boravka u „Simo Milošević“ institutu“, naveo je Mešter. 

Iako je nevladina organizacije „Brain“ osnovana još 2012. godine,  Mešter navodi da ipak nijesu uspjeli da ostvare svoju misiju, ali i da neće prestati da se bore.

„Mi smo jedino udruženje na sjeveru Crne Gore koje okuplja osobe sa invaliditetom, a koje je osnovano kako bi njihov život bio kvalitetniji, a položaj u društvu bolji. Međutim, tri projekta koja smo uspjeli da realizujemo nijesu bila dovoljna da promijenimo trenutnu situaciju, ali svakako da se naša borba ne završava, ona tek počinje“, poručio je Mešter.

Svjestski dan moždanog udara, 29. oktobar, članovi NVO „Brain“ simbolično će obilježiti uz iskazivanje zahvalnosti svima onima koji su pružili podršku i motivisali ih da nastave da se bore za bolji život.

Repriza emisije ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom" na programu Radija Bijelo Polje danas od 17:30 časova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:  Darko Braič

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE